rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



TacFit - Míra zatížení a kvality povedení techniky (část 4/7)

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Kondiční příprava | Vytvořeno: 8.9.2013 | Zobrazeno 5058x

Jak jsem uvedl hned v prvním části tohoto seriálu. TacFit klade velký důraz na práci v takové hladině zatížení (stresu), kdy jsme ještě schopni udržet kvalitní provedení techniky. Na základě této myšlenky Scott Sonnon definoval několik zásad pro provádění samotných cvičení. Dnes se tedy blíže podíváme na některé z těchto zásad – provázanost míry zatížení a provedení techniky.

Progrese a regrese

Klíčovým nástrojem je stupňující se náročnost jednotlivých cviků neboli postupná progrese. Dává možnost začít od jednoduchého provedení cvičení s posunem ke komplexnímu provedení. Díky tomu je cvičení prováděno z jasným posunu vpřed. Stejně jako v bojových uměních i v TacFitu nejsou pokročilé techniky, ale jenom hluboké mistrovství základů. To znamená, že je kladen nejprve důraz na zvládnoutí jednoduchých pohybů, potom na jejich prováznost dohromady a nakonec vylepšení posloupnosti (sérii).

Scott Sonon tento způsob spěšně požívám v průběhu celé své kariéry, kdy každý pohyb rozdělil do tří následujících kategorií:

Regrese a volba cviku

Tacfit obsahuje takovouto posloupnost pro každý cvik. Pohyb je prováděn od jednoduchého k složenému až ke komplexnímu. Jste tak schopni se v rámci jednoho cviku pohybovat od jednoduchého ke komplexnímu (progresivně) nebo od komplexního k jednouchému (regresivně). Takto je vytvořen stabilní rozvoj a progres v každém cvičebním programu. Možná jste se pozastavili nad tím, proč bychom měli při cvičení postupovat regresivně. Odpověď na tuto otázku je velice důležitá. Jakmile totiž dosáhnete hraničního zatížení s úmyslem příliš mu odolávat, s pohledu TacFitu, nadměrné zátěži, dojde vlivem chemických a fyziologických procesů v těle ke snížení kvality provádění cviku (snížení formy provedení cviku). TacFit v takovémto případě nezvyšuje úsilí, ale přistoupí k regresi cviku.

Regresy používá jako regulátor, který vám umožní po celou dobu cvičit velmi efektivně.

TacFit se na intenzitu a techniku (kvalitu provedení cviku) nedívá odděleně. Uvědomuje si, že se zvyšováním úrovně zatížení na úkor techniky si upevňujete i špatnou součást prováděné techniky.

Pro lepší porozumění se na vyjádření úsilí uvnitř techniky podíváme procentuálně. I velmi dobrá forma techniky (dovednosti) 80% ze 100% má 20% „slabé techniky“, kterou si také osvojujete. Někteří lidé Vás budou povzbuzovat (tlačit) k ještě většímu úsilí, až vaše technika spadne na úroveň 50% (ani špatná a ani dobrá). 50% vaší intenzity v dobré technice stojí proti 50% špatné techniky. A těchto 50% špatné techniky je stále upevňováno (budováno). Vynaložené úsilí se tak stane nefunkční a je zneužité k následně pociťované bolesti a zvyšuje pravděpodobnost zranění. Jak se tedy tímto vyvarovat?

Přizpůsobujte techniku ne úsilí.

Důraz na obnovitelnost technik je definován v zásadě: Cvičte, tak tvrdě, jak vám to dobrá technika dovolí. To je proč je v rámci TacFitu hlášeno minimum zranění při cvičení. Připravenost je definována jako výkonnost vs. zranění. Jestliže se vaše výkonnost zvedá, ale máte zranění, jste podle definice „un-fit“ Stále propagovaný přístup „čím tvrději tím lepší“ je součástí staré mentality typu „bez bolesti není růstu“. Dnes ale nebudete lepší, pokud budete jen tvrdě cvičit. Musíte cvičit chytřeji. Tvrději není lépe. Jen lépe je lépe.

POZNÁMKA:

To co jsme si dnes popsali je jedním z důvodů, pro jsme pro začátečníky zvolili cvičební program Commando. Obsahuje cviky se zřetelnou regresí a progresí cviků. V případné kombinaci s cvičebním programem Q (specifický zkušební cvičební program), je princip progrese a regrese ještě znatelnější. Cviky s prvního cvičebního protokolu (mise 1A) se objevují i náročnějším cvičebním protokolu cvičebního programu „Q“. Souhrn těchto aspektů činní misi 1A cvičebního programu Commando ideálním pomyslným vstupem do celého systému. Příště si popíšeme, jak zjistíme míru zatížení, a že TacFit nesleduje jen techniku a intenzitu cvičení.

Matěj Novák":http://www.jujutsu.cz/onas.html

Související články:

TacFit – Úvod do kondičního systému – teorie (část 1/7)

TacFit – Vnitřní struktura kondičního systému (část 2/7)

TacFit – Cvičební program aneb jak cvičit (část 3/7)

TacFit- Úvod do kondičního systému – seminář


Komentáře k článku

Přidat komentář