rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Tajemství BJJ pro MMA - rozhovor s Ricardo Liborio

Vytvořil: Jan Lalinský | Rubrika: Jujutsu & Aikijutsu | Vytvořeno: 1.5.2016 | Zobrazeno 5342x

Aplikace Brazilského Jiu-Jitsu do prostřední dnešního světa MMA

Rozhovor Stephana Kestinga s Ricardem Liboriem z American Top Team 

 

Otázka: Jak vypadá typická třída nováčku BJJ?

Od: Vše záleží na nováčcích. Nejdříve se snažíme zjistit, jaké zkušenosti s bojovými uměními nebo bojem studenti mají. Pokud vám přijde někdo, kdo dělal 8 let zápas a dáte ho dohromady s 45ti letým začátečníkem, který to chce dělat pro zábavu, tak to nedopadne dobře.

U nás si nový student typicky projde 2 týdenním seznamovacím kurzem, vždy po půl hodině (6 sezení celkem), kde se naučí padat, dělat kotrmelce, základní pozice (mount, guard), jak si uvázat pás atd.

Potom muže jít na běžnou hodinu, kde máme nováčky, středně pokročilé, pokročilé a závodníky. Většinou máme na žíněnce najedou 2 skupiny paralelně, protože máme hodně prostoru. Takže je tu plno možností, pokud chcete jít pořád dál.

V běžných skupinách děláme většinou různé druhy takedownů na zahřátí. Nejdřív takedowny, potom teprve jdeme cvičit na zem. Každý si tím musí projít. Takedownům se u nás zkrátka nevyhnete.

Zároveň nedovolujeme fialovým, hnědým a černým páskům cvičit s nováčky. Nechci je s nimi plést, dokud jim nemohu pravdu věřit, že ví, co dělají. 

MMA sparringy jsou 3 dny v týdnu, vždy po 2 hodinách. Musíte to brát vážně, pokud chcete soutěžit. Skupiny závodníků (kde je SPOUSTA sparringů) jsou v úterý, čtvrtek a sobotu.

 

Otázka: Jak učíte nováčky MMA?

Od: V ATT (pozn. American Top Team) všichni začínají s BJJ. I když k nám přijde někdo po 15 letech Muay Thai, musí se učit základy boje na zemi, jako kdokoliv jiný. Ale opět - nemůžete srovnávat takového člověka s rekreačním čtyřicetiletým studentem. To nejde.

 U nás máme ještě zelené pásky - ty jsou mezi bílým a modrým. V Severní Americe byl velký skok mezi bílým a modrým páskem a zelený nám to hezky vyřešil. Tady kluci nemůžou trénovat 3-4 hod denně jako v Brazílii. 

Je velmi vzácné, pokud v ATT někoho posuneme z bílého přímo na modrý. Když někdo trénuje každý den, pak možná, ale jinak ne.

 

Ot: Co si myslíte o otázce tréninku různých bojových stylů vs. soustředění se na jeden a snahu o to v boji objevit slabiny stylu soupeře?

Od: Myslím si, že se musíte snažit najít slabiny ve všem, co děláte.

Samozřejmě si myslím, že jiu-jitsu je nejefektivnější bojové umění. Jestliže vezmete jednotlivé styly a necháte zápasníky ve stejné váhové kategorii mezi sebou soutěžit, jiu-jitsu vyhraje na 100%. Roye Gracie nám to dokázal už dávno.

Ale jiu-jitsu je jiné, než MMA a dnešní MMA je jiný svět. Jestliže se nerozvíjíte v jiných stylech, pak nemůžete zápasit na nejvyšší úrovni.

Jestliže netrénujete postoj a takedowny, tak z vás nebude dobrý MMA zápasník. Jestliže necvičíte jiné styly, tak se neučíte a vy se pořád potřebujete učit.

Vezměte si to takto Je zde důležitá věc. Jestliže jste opravdu dobrý v jiu-jitsu a chcete si vylepšit úderovou techniku. Pokud je to opravdu to, co chcete, tak se tomu musíte podřídit. A když začnete s úderovou technikou, tak vám to nejdřív nepůjde. No a když vytrváte, tak budete trénovat na úkor jiu-jitsu, ve kterém se taky budete zhoršovat. Nakonec budete mít pocit, že vám nejde nic - ani úderovka, ani jiu-jitsu.

To je ale normální - to se stává každému. Musíte ale vytrvat. Nakonec se to všechno spraví a budete umět boxovat, zápasit, prát se na zemi. O tom to je.

Nemůžete dělat jen jednu věc a doufat, že budete úplný MMA fighter.

 

Ot: Jestliže nováček chce trénovat MMA, necháte ho trénovat BJJ nejdřív s GI?

Od: Nejdřív musíte začít trénovat s GI, protože je to základ. Teprve později můžete zkusit trénovat bez GI.

 

Ot: Je hodně smutné vidět mnoho MMA zápasníků (i v UFC), jak dělají na zemi chyby, které by neudělal ani modrý pásek. Jak moc by se mělo v MMA dbát na to vylepšovat si BJJ?

Od: Abyste se naučili BJJ a uměli ho použít v MMA, na to potřebujete velmi dobré trenéry. Zejména pokud se bavíme o těchto základech.

Různé pokročilé jiu-jitsu přechody a techniky jsou krásné, ale když máte zápasníka, který chce začít v MMA, tak ho musíte naučit naprostým základům BJJ. To ho hodně posune.

Abych vám dokázal, jak důležité jsou základy, tak není složité najít školy, kde modrý pásek nakope na zemi zadek lecjakému zápasníkovi. A to jen proto, že má dobré základy.

 

Ot: Jak se trénuje to plynule přecháze z úderů na zemi do grapplingu? Jsou na to nějaké zvláštní drilly?

Od: Ano, máme hodně drillů, které pokrývají různé aspekty boje. A to nejen v jiu-jitsu.

Když někoho bijete, musíte s ním beztak zápasit. Váš soupeř tam nebude jen ležet - bude se snažit utéct, postavit se. Musíte si neustále udržovat pozici.

Jsou na to speciální drilly a techniky. Dáte 2 nebo 3 rány, soupeř nějak zareaguje a vy se tomu musíte přizpůsobit. Musíte to hodně opakovat, než se v tom stanete opravdu dobří.

 

Ot: Jak nejlépe trénovat úderovku na zemi, aniž byste svého tréninkového partnera zabili?

Od: To je velký problém pro všechny, kdo trénují MMA. Jestliže na to najdete odpověď, řekněte mi ji! (smích)

Musíte si dávat hodně pozor, kontrolovat se a vás soupeř si musí být vědom, že se může kdykoliv zranit. 

Pokud si to chcete zkusit na ostro, lze použít boxovací pytel a položit ho na podlahu. Pak se můžete odvázat.

Jestliže se do toho s partnerem opřete, tak ho zraníte. Pak vás zraní zpět a máte z toho ostrý souboj. Takhle přijdete o partnera.

Lidi se rozvášní. Obzvlášť před zápasem. Trenéři si toho musí být vědomi a klidnit temperament.

Taky je třeba dbát na to, aby si po zápase všichni potřásli rukama. Během tréninku je to často vyostřené, ale po tréninku musí být všichni zase kamarádi.

Stephan Kesting: Moc děkuji za váš čas. Jak víte, většina dotazů přišla od čtenářů mých newsletterů a doufám, že se jim budou vaše odpovědi líbit.

Ricardo Liborio: Kdykoliv. Děkuji za zájem o American Top Team!

 

Pokud vás rozhovor zaujal, celý ho v originále (angličině) naleznete zde

 

Foto autora

Jan Lalinský
instruktor jujutsu