rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



TacFit certifikační seminář v Římě

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Kondiční příprava | Vytvořeno: 9.8.2014 | Zobrazeno 3251x

Vše vlastně začalo před více jak 3 lety, kdy jsme začali hledat kondiční systém, který by splňoval následující kritéria:

No a po období experimentování s různými systémy, jsme se shodli, že právě TacFit Scotta Sonnona je pro naše potřeby nejvhodnější. Netvrdíme, že neexistují jiné systémy splňující podobná kriteria, ale nám se zdálo, že tento systém nejlépe vyhovuje našim požadavkům. I zkontaktovali jsme přímo Scotta Sonnona, který nás obratem odkázal na svého zástupce pro Evropu Alberta Galazziho. S ním jsme se domluvili, že dorazíme na listopadový certifikační seminář v Římě.

Pečlivě jsme se na certifikaci připravovali více jak půl roku, abychom si neuřízli ostudu a minulý týden vyrazili do Říma. Přiletěli jsme již ve středu v noci, abychom si mohli v klidu prohlédnout Řím a Vatikán a zároveň nastoupit na certifikaci odpočinutí a plní sil. Ačkoliv jsme rámcově tušili, co nás čeká, realita předčila naše očekávání… Začínalo se v sobotu, v devět ráno speciální rozcvičkou, která je primárně zaměřena na uvolnění kloubů (TacFit motto: člověk je starý tak, jak jsou staré jeho klouby). Poté jsme si prošli jednotlivé cviky na tzv. před-kvalifikační test, který jsme museli absolvovat minimálně na 40 bodů. Bylo nám řečeno, že ti, kteří testem neprojdou, se mohou obléci a strávit hezký víkend v Římě…. Naštěstí jsme to všichni úspěšně absolvovali.

Hned po testu začala výuka, kdy nám byl vysvětlen celý koncept a s tím přišlo malé překvapení. Tak jako většina lidí, která zná TacFit jen z videí, jsme si mysleli ze TacFit tvoří „Tabata“ aplikovaný na různé cviky a v růžné obtížnosti a sériích seskupených do tzv. workoutů: Commando, Survival, R.O.P.E., apod.. V tomto nás i utvrzovalo to, že se kvalifikační a závěrečný zkouškový test shodoval s workoutem, který je znám pod jménem TacFit Commando Mise 1 – Recruit. „Tabata“ je ovšem pouze jedním z 26 druhů tréninku, které se nazývají „protokol“. TacFit tedy obsahuje 26 protokolů, kdy k propagaci TacFitu byl použit pouze zmiňovaný „tabata“ – tedy protokol Alfa. Každým protokol sledovuje jiné cíle a to jak u cvičence (atleta) tak i kouče.

Při samotném cvičení je kladen důraz na TECHNIKU – FORMU – REGENERACI. Dbá se na správnou návaznost jednotlivých cviků a skupin cviků (techniku), na správné provedení cviků (formu) a optimální zatížení na hranici individuálních možností atleta a n8slednou rychlou regeneraci. Na tomto základě je postaveno celkem 26 protokolů, které na sebe postupně navazují. Protokoly jsou pro snadnější orientaci pojmenované dle vojenské terminologie, tedy první protokol je protokol Alfa, další je protokol Bravo, Gama, Delta, Charlie, atd. Sonnon se rozhodl pro toto pojmenování jednak kvůli snadnější orientaci v jednotlivých protokolech a také proto, že byly primárně určené pro armádní jednotky. Drtivá většina cviků obsažených v jednotlivých protokolech je zaměřena na posílení posturálních svalů (jádra) nicméně jsme si všimli, že Scott některé cviky cvičí jinak než Alberto. Zatímco Scott preferuje zapojení posturálních svalů (hluboko uložených svalů, které bývají také někdy nazývány jako tonické svaly, antigravitační, stabilizační. Skládají se z vyššího podílu pomalých červených svalových vláken, které mají schopnost pracovat po velmi dlouhou dobu), Alberto je zastáncem zapojení tzv. fázických svalů (svaly s převahou rychlých bílých svalových vláken. Jedná se tedy o svaly, které dokáží vyvinout velkou rychlost a sílu, ale pouze po krátkou dobu). Každý protokol je pak složen ze speciální rozcvičky, samotného protokolu a strečinku ve formě speciální jogy (prasara joga).

Teorie se střídala s vysvětlováním technik s kettlebellem, clubbellem, medicinbaly, ale i vlastním tělem. Cílem tohoto semináře bylo naučit účastníky nejen správně cvičit a pochopit všechny náležitosti systému, ale i správně koučovat. Jakmile se vysvětlily techniky a principy použité v tom kterém protokolu, rozdělili jsme se na dvě skupiny, kdy jedna zastávala úlohu koučů a druhá atletů. A pak se zacvičil samotný protokol, což znamenalo neskutečný zápřah na tělo i hlavu (poznámka na okraj – vážil jsem se až druhý den po absolvování semináře a během dvoudenního semináře jsem shodil 3,5kg..). A tak jsme pokračovali protokol za protokolem. Každý měl svá specifika, jiný zásobník cviků, jiné pomůcky při cvičení, jiné principy a jiné cíle. My jsme se učili, jak techniky správně zacvičit (jelo se neustále na 100%) i jak správně koučovat. Asi je vhodné poznamenat, že evropská škola TacFitu věnuje při certifikaci na Field Instrutora větší důraz na správně prováděné techniky a perfektní koučink. Americká škola naopak preferuje více teorii systému před praktickým procvičením jednotlivých cviků. Asi pak i seminář v USA je méně fyzicky náročnější než ten evropský, který navíc vedl bývalý člen italských speciálních jednotek Alberto Galazzi, takže nějaké úlevy a šizení pohybu nepřipadalo příliš v úvahu.

První den skončil, za sebou jsme měli tři protokoly (Alfa, Bravo, Gamma) a byli jsme TOTÁLNĚ utahaní. Zašli jsme na pořádný steak (přísun kvalitních proteinů) a pak si dali všichni na pokoji vynikající lambrusco s tím, že když to zítra nevyjde, aspoň jsme se podívali na Řím a Vatikán…a popili dobré vínko :-)

Den druhý – ranní vstávání byl zážitek už sám o sobě. Celé tělo neskutečně bolelo. A bylo spíše jednodušší vyjmenovat svaly, které nás nebolely, než naopak. Nálada už však byla opět dobrá. Věděli jsme, že půjde čistě o pudovou záležitost – „buď to pude nebo to nepude“. Doma jsme již připravili naše blízké na to, že čistě teoreticky bychom nemuseli přijet s certifikátem (ale dárky přivezeme ;-) a začal program, který se podobal včerejšímu jen s tím rozdílem, že tentokrát jsme museli zvládnout další tři protokoly (Delta, Echo, Foxtrot) a na konci nás opět čekal protokol Alfa v rámci závěrečného testu. Asi nemá cenu tu dopodrobna popisovat fyzické utrpení, které jsme zažívali s každým dalším protokolem…a blížícím se testem.

A pak přišel zlatý hřeb semináře – test. Právě jsme docvičili Protokol Foxtrot, který sestával ze zacvičení 50 dřepů s horní rotací clubbellu, 50 výskoků na bednu, 25 kettlebell push pressů na každou ruku a 50 shybů v co nejrychlejším čase (limit byl stanoven na 20 minut). Poté jsme měli 30 minut na odpočinutí a začal samotný test. Jak jsem napsal již výše, šlo opět o protokol alfa, kde se tentokrát velice striktně posuzovala čistota technik. 40 bodů byl minimální počet, který jsme museli dosáhnout. Instruktoři hlídali ostřížím zrakem cvičící i kouče a pokud našli někoho, kdo podle nich nezacvičil čistě daný cvik, pak mu jej neuznali. Všichni jsme si sáhli na dno….. Budu-li hovořit za sebe, nepamatuji si drtivou většinu testu, protože jsem prostě jen cvičil a cvičil, dokud se mnou můj kouč nezatřásl a neřekl mi, že už je konec….že už si mohu odpočinout….že mohu v klidu umřít ;-)

Změřili jsme si tep, který nesměl překročit 80% našeho maxima, spočítali celkový počet bodů a vše nahlásili instruktorům. No a pak už jsme se rychle osprchovali, převlékli, převzali certifikáty a pádili na letiště. Shrnu-li to, pak věřím, že na tenhle certifikační seminář asi hned tak nezapomeneme. Měli jsme také možnost vidět zkoušku na nejvyšší level (Team Leader) a tohle bude vyžadovat systematickou přípravu minimálně rok, protože to, co museli budoucí Team leadeři odcvičit, bylo prostě neskutečné….

Tak to je asi ve zkratce vše. Až nás přestane bolet celé tělo, zorganizujeme TacFit seminář, kde si budeme moci jednak zacvičit TacFit tak, jak se cvičit má, a zároveň se dozvíte i další detaily, na které v článku nebylo místo.

Budeme se na vás těšit :-)

Jarda


| Petr Klecka

Skvělá informace, už jsem si říkal jak je mozné, ze v ČR zádný certifikovaný tacfitak není. Těším se, až uděláte seminář a držím palce

| Matěj

Děkujeme. V současné době připravujeme ucelenější informaci k systému a domlouváme formy a metody jak TacFit prezentovat případným zájemcům. Další informace naleznete zde nebo na samostatných stránkách, které připravuje kolega. Případně i na facebooku, kde je již vytvořena skupina "TacFit Czech Legion". Budeme se těšit na setkání.