rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Skutečné příběhy tří účastnic našich kurzů sebeobrany pro ženy

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Sebeobrana | Vytvořeno: 18.8.2013 | Zobrazeno 3562x

Letos to bude deset let, co jsme v Praze zorganizovali první kurz sebeobrany pro ženy. To mne přivedlo k tomu udělat si malou rekapitulaci. Za deset let našimi kurzy prošlo bez mála sto žen a dívek. Od těch, které kurz navštívily jako prevenci, neměly zkušenosti s násilným chováním, přes ty které se setkaly s dominantním chováním mužů až po ženy, které byly znásilněny. S každou účastnicí přišel do kurzu její životní příběh, který jsme neznali, nebo který se měl teprve odehrát. Některé účastnice se nám vryly do paměti více a některé méně. Některé ženy a jejich příběhy byly natolik významné anebo velmi silné abychom na něj hned tak nezapomněly. Vybral jsem tři příběhy, které mne osobně nejvíce ovlivnily a chtěl bych se o ně s vámi podělit.

Příběh první

M je pohledná štíhlá dívka. Chová se nenápadně a tiše, přesto že se v ní schovává temperament. Ten je, ale utlumený výchovou. Když jsem ji již po ukončení kurzu potkal několikrát v metru sedící na sedadle, stoupl jsem si těsně proti ní a ona mne zaregistrovala až po třetí zastávce. Tedy ideální oběť. Do kurzu přišla, protože se ji před lety pokusil jeden muž znásilnit. Když se mu to nepovedlo, tak ji bil pěstí do břicha. Kurz zvládla na výbornou. Několik měsíců po ukončení kutu byla v podchodu napadená násilníkem. Vracela se od kamarádky z oslavy narozenin, a jak jejím zvykem nesledovala okolí. O muži, který jde za ní věděla, ale nepodnikla žádné opatření pro svou bezpečnost. Až do okamžiku, kdy ji chytil za rameno a poslal proti zdi. V tom okamžiku se začala bránit. Potom následuje post traumatická amnézie a vzpomíná si až na okamžik, kdy utíká od zakrváceného muže, který leží na zemi. Byla to jedna z žen, která se díky nám ubránila. Náš kurz navštívila opakovaně a navštěvuje i kurzy sebeobrany pro ženy, které pořádají další organizace. Postupně se z ní stává specialitka na sebeobranu žen, aniž by ji chtěla vyučovat.

Příběh druhý

E mne v emailu před začátkem kurzu požádala, zda by se výuky mohl účastnit (dívat se) i její manžel. Domníval jsem se, že se bude chtít přijít podívat na první hodinu a tak jsem souhlasil. Na kurz přišla na první pohled silná žena s manželem, který byl drobnější postavy než ona. Nevěnoval jsem tomu přílišnou pozornost až do okamžiku, kdy mne jiná účastnice kurzu požádala, aby tento muž nebyl přítomen na výuce. Naštěstí to bylo v okamžiku, kdy E dokázala výuku zvládat i bez psychické podpory někoho blízkého. My jsme od tohoto okamžiku striktně zakázali přítomnost mužů (otců, partnerů, manželů) na výuce. Jak se totiž časem ukázalo žena, která mne požádala o to, aby manžel E odešel, byla před kurzem znásilněna. Toto ponaučení, ale nemělo být tím hlavním. Příběh pokračoval…

Když jsme na E začali vyvíjet psychický nátlak, bylo nutno jej přerušit a počkat až se zklidní a bude moci ve výuce pokračovat. Používala svoje vyzkoušené postupy na zklidnění a my ji dali jen čas. Bylo to pro nás poprvé, co jsme viděli na první pohled vysokou plnoštíhlou ženu, která má úder silný jako muž a nebyla schopna zvládnout verbální útok a následně ani fyzickou obranu. Na konci kurzu bylo, ale vše jinak. Hlavně díky její snaze a píli jsme byly schopni ji pomoci a závěrečný test zvládla bez zaváhání. Museli jsme se s ní ale domluvit, že údery oběma rukama nepovede přímo na hlavu, protože by to naše krky dlouho nevydržely ;-). Až po ukončení kurzu nám svěřila svůj příběh. Já četl důkaz toho, že dokážeme ženě pomoci se nejen fyzicky bránit. A také jsme pochopil že fyzická sebeobrana je jen prostředek.

Takto E sama popsala svůj příběh:

„V dětství a v pubertě jsem zažila násilí od rodinných příslušníků, v dětství i sexuální. Kurz mi velmi pomohl uvolnit spoustu emocí, (klidně byste si na vizitku mohli dát titul terapeuti zasutých emocí obzvláště zlosti). Křičet nebo projevovat zlost jsem neuměla (nekřičela jsem ani u porodu syna), teď už to umím a dokážu i jít ze sebe vybít zlost do polštáře to mi před tím přišlo neuvěřitelné a styděla jsem se za jakýkoliv projev „špatných emocí“. Kurz mně hodně uvolnil. Jsem ráda, že jsem našla svojí sílu a že vím že také umím způsobit bolest, když to bude potřeba. Dokonce se cítím tím kurzem i očištěna a pomohlo mi to přijmout mojí bolest z dětství a vyrovnat se s ní. Pomohlo mi to i více rozumět mužům a žít s nimi více v míru. Cítím, že se mohu projevovat více žensky (oblečení atd) aniž bych se cítila jako oběť.

Přála bych každé ženě, aby si to mohla zažít a posílit se. Nikdy jsem nevěděla, že mám v sobě tolik síly, děkuji, že jste mi ji pomohli probudit. Byli jste úžasní! Cítím se tím kurzem i jaksi očištěná. Vzpomínám na vás s vděčností a někdy se modlím aby se vám vrátilo to co jste pro mě udělali tam kde to potřebujete.“

Tato žena mi reálně ukázala jak silně je psychika spojena s fyzickou stránkou člověka a jak snadno instruktor sebeobrany může stát proti hluboko uloženým démonům v podvědomí, kteří mohou velice snadno a rychle vyplavat na světlo.

Příběh třetí

Představte si mladou ženu, který vypadá o deset let mladší, a vůbec byste neřekli, že je to matka od dětí. Na začátku kurzu nejevila žádné známky toho, že by se setkala s násilím. Vše se změnilo v okamžiku, kdy se mne zeptala, co by se stalo, kdyby ho zabila. Jak jsme si časem získávali její důvěru, zjistil jsem, že se jedná o dlouhodobě týranou ženu, která je psychicky a sexuálně zneužívána osobou blízkou. Asi v polovině kurzu mi přišla od ní sms s textem „Asi jsem ho zabila“. Přiznám se, že mne to trochu vylekalo. Když mi po čase zvedla telefon, tak jsem se dověděl, že se opět stala obětí sexuálního násilí ze strany osoby blízké a to obzvláště hrubým způsobem a poprvé se dokázala ubránit. Tato žena má můj neskutečný obdiv. Je velkou bojovnicí a nebojím se tvrdit, že větší než někteří chlapi. Je jedinou ženou, které čas od času připravíme individuálně upravenou lekci.

Tento příběh je tím nejsilnějším, který jsem za deset let výuky ženské sebeobrany zažil. Ani ve snu jsem si nemyslel, že budu učit v kurzu sebeobrany ženu, která bude sexuálně zneužívaná a znásilněná v době, kdy kurz navštěvuje. Díky vlastní bojovnosti a nejen naší pomoci to zvládla.

Několikrát se mi stalo, že mi po ukončení kurzu bývalá účastníce kurzu zavolala a požádala mne o radu, co má dělat v situaci, kdy byla napadena nebo obtěžována. Tento příběh mne, ale dostal do naprosto jiné situace. Nahlédl jsem „v přímém přenosu“ do něčeho co je pro mne to nejhorší svinstvo co může být na ženě spácháno. V tomto příběhu se již naštěstí vše posouvá správným směrem a já vím, že v ženách je obrovský bojovník a pokud ho v sobě najdou, třeba s naší pomocí, zvládnou a překonají obrovské překážky a rány nejen fyzické.