rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Novoroční projev 2012

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Škola - informace | Vytvořeno: 1.1.2012 | Zobrazeno 2210x

Drazí studenti,

tak jako každý rok, i nyní si můžete přečíst pár slov k Novému roku.

Pomineme-li vážné ekonomické problémy (nejen) Evropy a různé přírodní katastrofy, které zasáhly Japonsko, ale i Ameriku, včetně politických nepokojů na Blízkém Východě, pak tu máme vcelku pohodový rok. Nedávno se v na internetu objevila statistiky OSN a Světové banky, které hovořily o tom, že v porovnání s minulými léty se nám, kromě jiného, snížil počet válek a konfliktů obecně. To je klíčový fakt i pro nás, kteří se věnují výuce a studiu sebeobrany. Samozřejmě tu vždycky bude zločin přítomný ve všech možných podobách, ale jeho četnost by již neměla být tak velká, jako tomu bylo v minulých desetiletích. A to vše nám dokládá statistika, nikoliv dojmy či pocity.

Samozřejmě nás budou média i nadále zásobovat hororovými předpověďmi o konci světa o vzrůstajícím počtu všech možných kriminálních činů, ale doporučujeme si nejdříve zjistit zdroj, odkud dané medium čerpalo a poté se rozhodnout. Stále ještě je špatná zpráva divácky atraktivnější, než ta dobrá.

Je zajímavé také sledovat vývoj preferencí u člověka, který se bojovým uměním začal věnovat. Nejdříve chce tu nejtvrdší a nejméně hezkou formu bojových umění – sebeobranu. Časem zjistí, že bojová umění nejsou jen o tom vidět za každým rohem útočníka a posouvá se dál, do sportovní oblasti, kde za existence pevně daných pravidel soupeří. Postupem času však zjišťuje, že získávání vítězství a porážení soupeřů již není to, co bývalo. Nejde tak ani o kvalitu soupeřů, ale o člověka samotného…najednou zjišťuje, že daleko radši soupeří sám se sebou…roky přibývají, a to, co zvládl ve dvaceti již ve čtyřiceti znamená slušnou výzvu. A přesto se snaží a bojuje. Hledá proto způsoby, jak ušetřit úsilí věnované k dosažení stejných výsledků jako před dvaceti lety, a začíná se více zabývat zdravotní stránkou bojových umění. Klade také větší důraz na techniku, než na výsledek. Tento vývoj je přirozený a dříve či později tím projdou všichni. Vidíme to na sobě, vidíme to i na vás a vidíme to i jinde ve světě, když hovoříme s instruktory jiných škol bojových umění. Věříme, že je to přirozený běh, který se získanými životními zkušenostmi pomáhá člověku stát se skutečným bojovníkem. Člověk tak může znovu a znovu obdivovat filozofii světa bojových umění…

Pojďme se však podívat na to, co nás čeká v novém roce, respektive v tomto semestru:

A to by na jeden semestr stačilo, nemyslíte? :-) Jsme velice rádi, že se s každým semestrem posouváte dál a vaše technická, ale i kondiční úroveň stoupá. Postupně budeme páskovat ty z vás, kteří splní požadavky na daný pásek a budeme se tak posouvat dál a dál do oblastí, které jsou o taktice, apod.

Pevně věříme, že svět bojových umění vám bude mít pokaždé co nabídnout. Čím více člověk do tohoto světa proniká, tím více zjišťuje, že je ještě tolik věcí, které je potřeba zvládnout…ještě, že jsme všichni mladí a zdraví a máme tak možnost se jim věnovat, že? ;-)

Uvidíme se tedy na tréninku s úsměvem a stejným odhodláním, jako tomu bylo i doposud. Obojí bude potřeba, věřte nám ;-)

Matěj – Hlavní instruktor Jujutsu.cz

Jarda – Instruktor Jujutsu.cz