rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Malé ohlédnutí a co nás čeká

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Škola - informace | Vytvořeno: 1.1.2013 | Zobrazeno 2547x

Sešel se nám zase rok s rokem a nastal čas hodnocení a novoročních předsevzetí. Věřím, že malé ohlédnutí za rokem uplynulým a zároveň zamyšlení co v tomto roce je asi místě. ;-)

Rok 2012

V první řadě bych všem studentům, včetně účastnic kurzu sebeobrany, chtěl poděkovat za chvíle, které jsem s Vámi mohl v minulém roce strávit, ať na pravidelné výuce nebo na kurzech.

Pro naši školu byl minulý rok náročný a jsem rád, že minu napsat i úspěšný. Podařilo se nám splnit obě předsevzetí, které jsme si stanovili.

První byla certifikace ve FAST Defense. V květnu jsme prožili s Dikem Chancem a jeho přítelkyní Lili pět náročných dnů v rámci certifikačního kurzu, který byl zakončen seminářem pro veřejnost. Během těchto pěti dnů jsme měli možnost důkladně proniknout do systému výuky FAST defense. Zjistili jsme také, že na mnoho věcí, v psychologické přípravě v sebeobraně, máme společný náhled. Pojetí výuky FAST Defense je velice podobné našemu konceptu výuky v Kurzu sebeobrany pro ženy. Tento certifikační seminář nám umožnil si prohloubit a ucelit poznatky v oblasti sebeobrany a sebeochrany. Společný pohled na výuku se projevil i na poslední hodině zmiňovaného kurzu. Dik i Lili se zapojili do realizace závěrečného testu a záhy nebylo prakticky poznat, že jsme vzešli z jiných systémů.

Díky Jardově houževnatosti se nám podařilo splnit i druhé předsevzetí. Na konci listopadu jsme vyrazili do Říma na certifikační seminář kondičního systému TacFit. Po dvoudenním poznávání městských i duchovních památek nás čekaly dva dny fyzického pekla, které bylo zakončené zcela zaslouženou certifikací. Přesto, že jsme všichni měli problémy vystoupit v Praze z letadla, stálo to zato :-)

Tím jsme si splnili, co jsme od roku 2012 očekávali. Strávili jsme několik dni s bezva lidmi, od kterých jsme se mohli mnoho věcí naučit v oblasti výuky sebeobrany a kondiční přípravy. Získali jsme odpovídající certifikace a můžeme, tak nabité zkušenosti oficiálně předávat dále i případným zájemcům mimo výuku jujutsu v naší školu.

Samozřejmě, že jsme po celý rok nežili jen „honěním“ certifikací. ;-) Na pravidelné výuce všichni studenti na sobě odvedli velký kus práce, kterou většina z nich následně zúročila získáním vyššího technického stupně. Ještě jednou bych všem chtěl poblahopřát a těším se na předání dalších obi. TacFit na začátku každého tréninku se pro všechny stal prakticky drogou. Díky vaší píli se to výrazně pozitivně podepsalo i na vaší celkové kondici.

Loňským rokem jsme také vstoupili do významného období naší školy. Začíná se mi plnit přání, který má každý učitel bojových umění – po deseti letech, co jsem si otevřel školu, jsou tři studenti velice blízko k získání prvního mistrovského stupně. Držím jim palce, ať v novém roce dokážou úspěšně zvládnout i ten poslední důležitý krok – uspět u oficiální zkoušky. Vedle těchto tří žáku začínají růst i další pokročilí studenti a vytváří se tak stabilní tým, který muže studovat vyšší formy jujutsu a zároveň získávat zkušenosti i z jiných bojových umění, bojových sportů a sebeobranných systémů. Co jiného si přát ;-)

Otevření oddílu pro děti je další velmi významnou událostí. Jarda začíná úspěšně pomalu zúročovat své několikaleté studium problematiky šikany a výuky bojových umění pro děti. Jak ho znám, tak to neskončí jen u oddílu. Necháme se překvapit, co v novém roce v této oblasti připraví. Držíme mu palce. ;-)

Bonusy roku 2012 aneb co přišlo tak nějak samo

FAST Defense a kurz sebeobrany pro ženy posunul některé studenty z roviny uživatelů do roviny tvůrců. Ukázal jim, že mají v sobě schopnosti učit a že jsou plnohodnotnou součástí instruktorského týmu i bez oficiální certifikace. Tímto bych jim chtěl poděkovat za práci, kterou odvedli, a budu rád, když budou v novém roce nadále pomáhat s výukou v připravovaných kurzech.

Na konci roku se nám naskytla možnost si zacvičit s Andy Normanem. Od našeho kamaráda, u kterého jsme cvičili KFM, přišla pozvánka na seminář v Německu nedaleko za hranicemi. Jelikož jsme s Andy Normanem nikdy osobně necvičili, rozhodli jsme se za ním zajet a poznat ho osobně. K semináři ze začátku přistupovali se smíšenými pocity. Tušili jsme, že došlo k ukončení spolupráce mezi Andym a Justem Dieguezem a tak jsme využili příležitosti si některé věci nechat objasnit přímo od osoby nanejvýš povolané. Andy nás přesvědčil, že se na některé věci dívá stejně jako my, a proto zvažujeme se k upravenému konceptu KFM, pod změněným jménem a jiným vedením, vrátit. KFM nám pomohlo zaplnit prázdná místa v metodice boje na malém prostoru a proti více útočníkům. Věřím, že Andy náš také může v mnohém posunout, tím spíše že většinu metodiky pro KFM vytvářel on.

Nový rok 2013

Plány jsou jednouché. Hodně zábavy, potu a modřin a opět ujít kus cesty za poznáním a osobním rozvojem ;-) Těším se na víkendová cvičení v nově vznikajícím výcvikovém areálu, kde konečně otestujeme ochranné obleky a možná i zase rozbijeme několik aut. Základem zůstane pravidelná výuka, kde budeme nadále zažívat různé existenční pocity a tím zocelovat nejen tělo, ale i srdce ;-)

Chystáme se také přinést nové poznatky a nejen členům naší školy. Pokud vše půjde podle našich představ, rádi bychom v Praze na podzim uspořádali seminář s Andy Normanem. Chtěli bychom, aby u nás představil svůj sebeobranný systém Defence Lab, o kterém jsme psaly na našich stránkách.

Díky Dikovi na jaře absolvuji s Mattem Thomasem čtrnáctidenní individuální výcvik v Kalifornii. Matt je tvůrcem Model Mugging systému na jehož základě Bill Kip vytvořil svůj systém FAST Defense. Studoval bojová umění a sebeobranné systémy a i ve svých 62 letech stále pracuje jako osobní strážce. Můj pobyt u Matta je podmínkou pro uspořádání semináře s Mattem v Praze. Jsme předběžně domluveni, že by se v červenci, při jeho návratu z Afriky, zastavil v Praze a uspořádali bychom seminář pod jeho vedením.

Dále budeme pracovat na prohlubování znalostí v kondiční přípravě TacFit v propojení s funkčním tréninkem založeným na poznatcích z oblasti fyzioterapie. Pokusíme se k nám přivést alespoň jednoho z hlavních představitelů TacFitu a pro zájemce o tento kondiční systém uspořádat výukové lekce – bootcampy.

A to je vše ;-)

Do nového roku 2013 všem studentům, kolegům a kamarádům přejeme vše nejlepší a hlavně zdraví ať se nadále můžeme potkávat nejen na tatami.

Matěj