rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Kondiční systémy - Tactical Gymnastics

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Kondiční příprava | Vytvořeno: 24.8.2013 | Zobrazeno 5031x

A máme tu další kondiční systém od Scotta Sonnona. Jde o další vývojový stupeň po TacFitu, o kterém jsme již psali na našich stránkách. A na rozdíl od TacFitu, tento mě osobně připadá ještě více komplikovanější, takže pro naše účely jsme si jej opět zjednodušili do podoby, která je srozumitelná a přesto neztrácí svůj původní účel.

Tactical Gymnastics (TacGym) obsahuje celkem dvanáct misí, které jsou rozděleny do třech kategorií a poté do čtyřech úrovní náročnosti, kde Delta úroveň je pro začátečníky a Alpha je určena nejpokročilejším studentům :

Obsahuje ještě další součásti (Archimedes recovery, Body rolling a Healing staff), ale tyto části zde již rozebírat nebudeme. Jak jsem napsal na začátku, Scott Sonnon se netají tím, že jde proti obecnému pravidlu KISS (Keep It Simple and Stupid), protože věří, že je potřeba podchytit všechny možné aspekty a ti, kteří dělají vše jednoduché, ztrácejí ze zřetele cíl (SISS – Stuck In Simplistic Stupidity). U Sonnona člověk bohužel potřebuje prakticky vysokou školu na to, aby pochopil všechny podmínky a pravidla, které musí dodržovat. Nicméně dobrá zpráva je, že to lze zjednodušit na přijatelnou úroveň a přesto zachovat původní účel. A touto cestou jsme se vydali i my.

Tactical Gymnastics – bookTacGym je o zvyšování náročnosti jednotlivých cviků a tím procvičení i celkové koordinace, která je potřebná i při bojových uměních a sportech spíše než o konstantním zrychlování opakování. Navíc je postaven, tak jako i TacFit, aby se jednotlivé pohyby, které cvičíte, daly velice snadno adaptovat do tréninku, což osobně považuji za veliké plus v době, kdy má instruktor na trénink například 90 minut a těchto 90 minut musí maximálně využít. Proto cokoliv, co mu umožní spojit příjemné s užitečným, velice vítá (ano, kondiční cvičení považuji za tu příjemnou část ;-) Cviky tedy zlepšují celkovou motoriku a toto provádí za různých stresových faktorů, jako je krátký čas na provedení, krátký čas na odpočinek, případně náročnější pohyby než tomu bylo v předcházející úrovni. Celý systém je postaven na rozvoji šesti základních skupin pohybu: zvedání (nahoru, dolů), tlačení/tahání (dopředu a dozadu), houpání (doprava, doleva), rolování, vytáčení a kývání. Jelikož je systém rozdělen do čtyřech kategoríí, umožňuje tak cvičit jednak začátečníkům, ale i pokročilým studentům. Podívejme se tedy na jednotlivé kategorie a cviky (uvádím původní název, aby nedošlo k záměně):

SNAFU – 4 cviky x 4 minuty x 1 minuta odpočinek

Vyberte si svou úroveň náročnosti (Delta = začátečník, Alpha = nejpokročilejší). Každá úroveň má čtyři cviky. Jeden cvik se cvičí nonstop (maximum opakování) čtyři minuty a poté je jedna minuta přestávka. Poté se jede další cvik.

  1. Angled Lunge
  2. Sommersault
  3. Duck Squaw
  4. Hip Shrimp
  1. Angled Cossack
  2. Crawl Roll
  3. Crow Hop
  4. Dead Leg Shrimp
  1. Arm Screw Cossack
  2. Rouch Roll
  3. Kong
  4. Backward Tank
  1. Long Arm Roll
  2. Dive Roll
  3. Ape Step
  4. Forvard Tank

FUBAR – maximum opakování, kruhový trénink

Vyberte si svou úroveň náročnosti (Delta = začátečník, Alpha = nejpokročilejší). Kruhový trénink se čtyřmi cviky. Jeden okruh = první cvik 21 opakování, druhý cvik 13 opakování, třetí cvik 8 opakování a čtvrtý cvik 5 opakování (ti všímavější si povšimou Fibonacciho číselné sekvence). Celé se to jede 20 minut.

  1. Bird Dog
  2. Mountain Climber
  3. Rear Roll
  4. Deck Squat
  1. Gecko
  2. Burpee
  3. Knee-in
  4. Slide (alt)
  1. Base Switch (front)
  2. Tadpole
  3. Neck Roll
  4. Slide (cont)
  1. Base Switch (alt)
  2. Quah Sprawl
  3. Worm (inverted)
  4. Screwing Pushup

TARFU – 5 cviků x 90 vteřin x 30 vteřin odpočinek x 2 kola

Vyberte si svou úroveň náročnosti (Delta = začátečník, Alpha = nejpokročilejší). Zacvičte první cvik 90 vteřin – maximum opakování. Odpočinek 30 vteřin. Další cvik 90 vteřin, atd. Celý cyklus zopakujte pětkrát

  1. Flat Foot 180
  2. Turtle Roll
  3. Mountain Climber
  4. ½ Leg Thread
  5. Hip Shrimp
  1. Shin Creep
  2. Long Leg Roll
  3. Hip Drop Burpee
  4. Full Leg Thread
  5. Dead Leg Shrimp
  1. Shin Swing
  2. Leg Swing
  3. Quah Worm
  4. Turtle Bridge
  5. Backward Tank
  1. Shin Roll
  2. Double Leg Swoop
  3. Standing Worm
  4. Grandby
  5. Forward Tank

A jaké jsou osobní dojmy? Je to náročnější než TacFit a velice rychle jsou znát pokroky v oblasti celkové kondice. Osobně si myslím, že i v oblasti koordinace ruka noha a v celkovém rozvoji motoriky je vidět znatelný pokrok. Drtivá většina systémů od Sonnona staví na komplexní zátěži a soustřeďuje se na co nejrychlejší regeneraci. Protože Sonnon věří, že v boji či ringu nezvítězí ani tak ten, kdo je silnější či rychlejší, ale ten, kdo dokáže rychleji regenerovat a tím pádem vydrží déle.

Jarda

Zdroj: Tactical Gymnastics

Poznámka na okraj:

Pro ty z vás, kteří by chtěli vědět více o názvech jednotlivých kategorií, tu mám vysvětlení. Tyto zkratky pochází z armády a většinou charakterizovaly aktuální stav na bojišti. Jedná se podobné zkratky jako je například BTW (By The Way – Mimochodem), či FYI (For Your Information – Pro vasi informaci).

Výše uvedené zkratky však nejsou již tak slušné a proto je uvádím až pod čarou pro ty, kteří by se cítili pohoršení použitým jazykem:


| Seager3

Zdravím mám rád vaše články (všechny) jen tak dál ;) tak tolik k úvodu. Rád bych se zeptal, jestli máte zkušenosti se systémem Tacfit mass assault. Chci s ním začít, sehnal sem potřebná videa i manuál ale nikde se tam nepíše ani neříká kolik sérií se cvičí. Víte to prosím vás?

| Jarda

Zdravim a dekuji za pochvalu. Dejte vedet i jake clanky byste tu jeste uvital. Uvidime, co se s tim da delat ;-) Co se tyka TF MA - tohle bude dalsi dil o kondicnim posilovani, ktery se u nas na webu brzo objevi, takze jen ve zkratce - jedna se kruhovy trenink, 6 kolecek. Jeden cvik by se mel cvicit 35 vterin a pak HNED prejit na dalsi, takze odcvicite v kuse 6 cviku. Mezi jednotlivymi kolecky mate 60 vterin prestavku. Takze to vypada zhruba takto: TFMA I: Cvik 1 (35 vterin), hned pote cvik 2 (35 vterin), hned pote cvik 3 (35 vterin)....hned pote cvik 6 (35 vterin) a 60 vterin odpocinek nez se prejde na druhe kolo. Kazda serie v tom kruhaci by mela mit minim. 8-10 opakovani. Jsou tam celkem 4 narocnostni stupne, kazdy je narocnejsi nez ten predchozi (podobne jako Maxwellova "300"). Kdyby neco, ozvete se. Jak jsem napsal, brzo se tu na to objevi recenze :-)

| Seager3

Výborně, to sem potřeboval vědět :) a kdybych tu něco uvítal tak napíšu, protože zatím jsem jenom hledal posilovací systémy a něco o nich a všechny co sem kdy hledal tu máte anebo se je sem chystáte přidat (TFMA).