rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Kondiční systémy - TacFit R.O.P.E.

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Kondiční příprava | Vytvořeno: 24.8.2013 | Zobrazeno 3216x

Tímto článkem bychom měli mít zmapované prakticky všechny kondiční programy, které nám Scott Sonnon nabízí. V předchozím článku jsme si vysvětlili proč patří kondiční programy od Scotta Sonnona mezi jedny z mála vhodných kondičních programů (nejen) pro jujutsu. Nyní si tedy popíšeme jeho další kondiční systém, který je založen na posilování s vlastním tělem a…lanem.

TacFit R.O.P.E. je zkratka Rapid Onset Pull-up Equipment, což se dá volně přeložit jako „vybavení pro rychlé procvičení cviků založených na tahu“. Tento modul je součást celého TacFit programu. V minulém článku jsme si řekli o Mass Assault, které bylo o využití jednoruček, připadně kettles a tento modul využívá lano k procvičení celého těla.

Obsahuje tři stupně náročnosti (Recruit, Grunt, Commando) podobně jako původní TacFit. Cílem tohoto moduluje procvičit tělo kdykoliv, kdekoliv a za jakýchkoliv podmínek. Výhodou je velice jednoduchá cvičební pomůcka, která se dá velice snadno zaměnit například za pásek od kimona. Některé cviky jsou navíc podobné těm, které jsou i v TRX programu (který si představíme v jednom z dalších dílů), takže jde skutečně o velice univerzální cvičební pomůcku a program.

Scott SonnonScott Sonnon navrhuje cvičit tento modul buď samostatně anebo jako součást již dříve zmiňovaného TacFit Commando programu. Cílem je podobně jako i v jiných programech neustále šokovat tělo novými pohyby, frekvencí, náročností, atd. tak, aby si nezvyklo na zátěž. Jak jistě víte, tělo je velice adaptibilní „stroj“, a proto je potřeba neustále měnit programy. Jedině tak dojde k nejlepšímu zlepšení v poměru výkon a čas.

A nyní jak se tento program cvičí. Už jsme si řekli, že obsahuje 3 stupně náročnosti.

Set ROPEPravděpodobně nemá cenu zde vyjmenovávat konkrétní cviky, které vám bez videa stejně nic neřeknou. Místo toho si však řekněme něco o pohybových vlastnostech, který tento program rozvíjí:

Jak vidíte, cíle a principy jsou velice podobné dnes tolik populárnímu TRX systému. I v tomto případě platí, že je lepší převzít program, který pochází od člověka, který má předchozí zkušenosti s bojovkami a proto ví, na co je potřeba se zaměřit.

Set ROPEShrnutí: Jedná se opět o velice výživné workouty. Měl jsem možnost si ho zacvičit a osobně oceňuji složení jednotlivých cviků a hlavně to, že jej může cvičit jak úplný začátečník, tak již pokročilý borec. Sehnat lano Je vcelku jednoduché (například zde) , ale cena už tak legrační není. Ale třeba se vám podaří sehnat levnější. Anebo používejte již dříve zmíněný pásek od kimona, udělá stejnou práci a navíc posílíte úchop. Osobně kombinuji tyto workouty s TRXem, pokud mám náladu se pověsit na lano ;-) Zkuste také a nebudete zklamáni.

Zdroj: