rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Kansetsu waza - Páky v sebeobraně 1

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Jujutsu & Aikijutsu | Vytvořeno: 28.6.2011 | Zobrazeno 7903x

K napsání tohoto článku mě vedly zkušenosti ze seminářů reálné sebeobrany i nejaponských bojových umění. Zde jsem se setkal s ukázkami technik, které měly prokázat, jak snadná je obrana proti aplikacím pák. Mezi studenty různých bojových sportů a umění tak začal převládat názor, že páky jsou pro sebeobranu nepoužitelné. Na obranu instruktorů, kteří aplikace pák takto prezentovali, musím ale uvést, že v jejich provedení byly páky skutečně nefunkční. A tedy i následná obrana byla velice snadná. Pak je pochopitelné, že přítomní studenti snadno podlehli klamnému dojmu o nefunkčnosti kansetsu waza, tedy technik pák.

V následujícím textu se pokusím zodpovědět jak tedy mají vypadat aplikace pákových technik v sebeobraně. Nejdříve si však musíme uvědomit, k čemu mají páky sloužit a jaké mají místo v celém systému jujutsu a obecně sebeobrany.

Páky jsou jednou z hlavních skupin technik, které spolu s atemi waza (údery, kopy a tlaky na citlivá místa) a nage waza (techniky hodů) musí tvořit propojený technicko-taktický celek. Páky tedy mohou mít v technické kombinaci následující funkce:

Poznámka: Páky se nikdy neaplikují v sebeobraně samostatně. Samostatně se vyučují pouze v základním provedení.

Podpůrná role v technické kombinaci spočívá v tom, že pomoci pákové techniky dostanete útočníka do vhodnější pozice pro aplikaci atemi waza nebo ho vychýlíte z rovnováhy a následně provádíte některou z technik nage waza. Součásti jujutsu jsou i hody prováděné přímo za pomoci páky tzv. hody v pákách.

Hlavní role směřující ke kontrole či likvidaci protivníka spočívá v tom, že páka je finální technikou a ostatní techniky jsou podpůrné, které připraví podmínky na tuto finální techniku. Zde patří tzv. navolnění protivníka například pomocí atemi waza, které má umožnit, aby útočník nebyl schopen klást aktivní odpor při aplikaci páky. V takovém případě máme dvě možnosti aplikace pák. V prvním případě nám půjde pouze o kontrolu útočníka a ve druhém o jeho likvidaci, tedy provedení techniky s takovou silou a dynamikou, že způsobíme zranění (oddělení kloubního spojení), které vede k rozvoji šoku, případně až k smrti. Je třeba si uvědomit, že neschopnot klást aktivní odpor při aplikaci pák může trvat jen malý okamžik, řádově do sekundy!

Pro konkrétní technicko-taktickou aplikaci technik kansetsu waza je dále je nutné zhodnotit výhody a nevýhody (omezení).

Výhody: Budeme-li aplikovat páky pouze tak, abychom kontrolovali protivníka, pak je možné sebeobrannou situaci řešit bez trvalých následků. Významné místo tedy páky mají během úvodní fáze – sebeobranné situace. Při razantní aplikaci docílíme vyřazení útočníka z dalšího boje. Vykloubenou končetinu nebude moci dále používat v útoku. Z pohledu oprávněnosti takového postupu se bude jednat většinou o situace, kdy útoky budou vedeny s cílem způsobit obránci značná poranění, útočníků bude více, anebo k útoku bude použita zbraň v kontaktní vzdálenosti. Případně kombinaci více uvedených faktorů.

Nevýhody: Pro aplikaci páky je nutno více času než pro aplikaci atemi waza. Je zde značná neúčinnost u podnapilých osob nebo osob pod vlivem návykových látek. Možnost aplikace a účinnosti je nepřímo úměrná odhodlání útočníka bojovat (zvýšené aktivační úroveň).

Taktika: Z výše uvedeného základního popisu načasování a významu pák v systému jujutsu je nutné odlišit aplikace „systémové“ tedy i sportovní nebo exhibiční od aplikací sebeobranných. Z výše uvedených nevýhod tedy jasně vyplývá, že použití pák musí být ve spolupráci s atemi waza, chceme-li, aby páky plnily svou funkci (kontroly nebo likvidaci protivníka). Aplikace pák vyžaduje více času, přehled o situaci a přiměřenou hladinu stresu. Pokud je obránce pod velkým stresem, nebude schopen použít komplexní motorické dovednosti, které úspěšná aplikace vyžaduje anebo nedokáže zvolit přiměřenou sílu tak, aby páka zůstala v intenzitě potřebné pro kontrolu.

Jaké tedy mají páky místo v systému sebeobrany? Jak jsem již uvedl, páky slouží primárně ke kontrole protivníka. Právě proto si našly významné místo v provádění služebního zákroku bezpečnostními sbory, které ze své podstaty směřují k úplné kontrole útočníka. Policista má zákonné povinnosti (ale i práva), které běžný občan nemá a proto se jeho postup při řešeni konfliktní (sebeobranné) situace bude lišit od běžného občana. Cílem běžného občana není primárně zadržet útočníka, nýbrž se ubránit útoku. K tomu, ale zvládnutí kontroly útočníka není nutné! Naopak nezvládnutý pokus o kontrolu může vést k nezvládnutí celé sebeobranné situace. V sebeobraně je důležité předejít útoku nebo odvrátit útok a vzdálit se na bezpečnou vzdálenost od útočníka, kde bude mít obránce situaci pod kontrolou a čas k rozhodování jak se dále zachovat. Proto se v základní sebeobraně páky nemají vyučovat. Osobně to považuji za plýtvaní časem a penězi zájemců o sebeobranu. Začátečníci by se o aplikaci pák neměli vůbec snažit, dokud nezvládnou atemi waza na pokročilé úrovni. Teprve až po zvládnutí atemi waza a s ní souvisejících dalších dovednosti jako jsou pohyb na nohou (přemístění), úhyby a bloky se student může začít zabývat technikami pák případně škrcení (zhime waza).

Shrnutí

Vlastní principy aplikace pák budou rozebrány v následném pokračování tohoto článku, které připravujeme.


| Koriandr

Umim si predstavit pouziti pak v pripadech takovete "nevyhrocene" sebeobrany, kdyz vas treba trochu obtezuje opilec v hospode, ale treba se znate, je evidentni, ze nejde o nic moc vazneho, ale je potreba se nejak "vysmeknout" jeho drzeni apod., pripadne podobna situace ve skole... "pratelske-nepratelske" kockovani, jemne formy sikany... vsude, kde pouziti uderu by bylo prehnane.

| Defendu

U tohoto článku bohužel vychází závěr tak, jak si autor nejspíš v úvodu nepřál a to, že páky jsou skutečně nevhodné pro sebeobranou situaci, o reálném střetu-rvačce ani nemluvě. Možností, kdy může člověk použít páku (budeme-li brát v potaz to, že ji umí perfektně nasadit)je tak nepředstavitelně málo (z taktického hlediska), že už tento samotný fakt ji zcela diskvalifikuje z řad praktických technik.

| Matěj

Děkuji Vám za komentáře. Prezentujete přesně ty dvě odlišné polohy, jak je na páky nahlíženo. Záměrem tohoto mého článku bylo tyto dvě polohy "propojit". Uveřejnit to, že v základu je v "reálném střetu-rvačce" problematické až nemožné použít páku, ale v "nevyhrocené sebeobraně" to možné je. Připustíme-li, že konfliktní situace se vyvíjí, přechází v sebeobranou ("rvačku"), tak potom je možné právě v této úvodní fázi konfliktu páky použít. Když jsem v mládí vedl dobrodružný život vyhazovače, tak jsme tohoto hodně využívali. Je ale pravdou, že v minulém století nebyly útoky tak brutální a tak jsme měli asi více možností konflikty takto řešit. To co Koriandr popisuje zná teorie sebeobrany jako sebeochranu. Ten termín se dnes už moc nepoužívá. Do budoucna chystám článek o tom co jak se obsah pojmu "sebeobrana" v průběhu let měnil.

| matej

...ta dynamická aplikace, kterou popisuješ je blízká tomu, jak se mají páky aplikovat v sebeobraně. V sebeobraně je nutné aby se v úvodu pákou vyvolaly reflexní obranné reakce na úrovni míchy a pak tělo reaguje jak má. Aplikovat dynamické provedení při nácviku během tréninku je ale problém, protože by to nikdo delší dobu nevydržel a nechtěl by pak páky vůbec cvičit.

| marcelo

..co sa tyka "kansetsu waza" niekde som zachytil ze "paky" v starych systemoch ako je okinawa kempo a karate,tie paky boli povacsinou "snap",tvrde a bleskove trhnutie,nie ako Aikido paky kde sa snazia kontrolovat supera...tusim master Oyata vo svojom RyuTe Kempo to tak uci.. ..zaujimave je ze Aziati vo svojich systemoch ich dost preferuju,kdezto Europania radsej boxovali ( Pulisticky box),kopali (Savate) a zapasili( Wrestling)..v nejakych manuskriptoch som zachytil obcas nejaku "dlhu" paku ala Wakigatame ale uz menej paky na zapastia ala Aikido..

| Dr.Bombay

I z toho, co autor napsal, je zaver jednoznacny - paka jako technika ma velkou pravdepodobnost uplne selhat (kdyz se z ni protivnik vyskubne) nebo zpusobit nechtene zraneni (kdyz se pokousi vyskubnout v nevhodnem smeru). Krome toho vyzaduje splneni velkeho mnozstvi taktickych podminek, a v neposledni rade znacnou technickou dovednost. Z tohoto titulu nechapu, jak je mozno doporucovat paky pro reseni sebeochrannych("nevyhrocene sebeobrannych") situaci. Snazit se v takove situaci o paku muze vyustit bud v eskalaci situace, nebo v nechtene zraneni protivnika. Osobne vidim jedine realne pouziti paky, a to k vykloubeni paceneho kloubniho spojeni.

| Matěj

Dobrý den pane doktore, při zjednodušeném pohledu lze takovýto závěř učinit. Je pravdou, že pokud obránce nezvládne použít páku, tak to povede k eskalaci konfliktu nebo ke zranění. Proto také nemá výuka pák v základní sebeobraně místo viz část TAKTIKA tohoto článku. Vámi navrhované jediné reálné řešení vede přímo k úmyslnému zranění. Dle mého názoru lze takovéto úmyslné vážné zranění útočníka morálně i právně zdůvodnit v situaci, kdy je hrozba obráncova vážného zranění. Například v situaci kdy se obránci podařilo uchopit a držet útočníkovu ruku s nožem a ví, že pokud ji pustí, tak bude pobodán. Správnými didaktickými metodami a formami výuky lze u studenta dosáhnout takové úrovně dovedností, aby byl schopen páky aplikovat takovým způsobem, aby protivníka kontroloval. Je k tomu potřeba více času na technickou, taktickou a psychologickou přípravu. Serie článků "kansetsu waza" k tomu dává základní teorii. K Vašemu nepochopení aplikace páky v úvodní "nevyhrocené" části seobranné situace. Každý den mnoho příslušníků bezpečnostních sborů reálně používá páky ke kontrole podeřelých osob nebo pachatelů proprávního jednání a to nad rámec vašeho vidění jediného reálného použití - úmyslného zranění s vážnými následky. Rozhodně to nevypadá jako ve filmech ze Segalem a ne vždy se to na 100% povede. Nic méně je to důkaz toho, že je možné páky jako součást donucovacích prostředků použít ke kontrole a manipulaci druhé osoby.