rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



FAST Defense - představení systému

Vytvořil: Michal Bečica | Rubrika: Sebeobrana | Vytvořeno: 10.1.2012 | Zobrazeno 3293x

Fast defenseJak již asi víte, již nějakou dobu úzce spolupracujeme s lidmi z FAST Defense. Výsledkem této naší spolupráce bude seminář, který se bude konat letos v květnu, kde jednak vybraní instruktoři školy budou mít možnost certifikovat se i v tomto systému sebeobrany a bude zde také otevřený seminář pro všechny zájemce (26.05.2012). Jeden seminář bude organizován pro děti a druhý pro dospělé.

Jelikož FAST Defense tu zatím není příliš známý, budu v následujících týdnech a měsících uveřejňovat články, které tento systém přiblíží.

Nejdříve několik základních informací:

Predator ArmourFAST Defense System:

A nyní si pojďme krátce představit jeho tvůrce Billa Kippa a Dika Chance.

Bill Kipp

Bill KippBill je bývalý Marine Recon Team Leader a USMC pistol Sharp Shooter. Během svého působení u mariňáků měl možnost trénovat s armádními elitními oddíly celého světa. Po svém odchodu z armády se usídlil ve filipínské Manile, kde později získal černý pás v Arnis. Zde se živil jako vyhazovač a tělesný strážce.

Své zkušenosti z armády, a poté i z civilu, později využil při tvorbě FAST Defense systému. Vrátil se zpět do USA (Colorado), kde se spojil s Mattem Thomasem, který je považován za tvůrce moderních modelových situací a spolu rozvinuli v letech 1989–1999 spolupráci, jejichž výsledkem pak byl již zmiňovaný FAST Defense systém. Tento systém poté ještě upravil na základě Rocky Mountains Combat Applications Training (RMCAT) programu, který pravidelně pořádá Peyton Quinn a kam byl Bill pozván, aby zde prezentoval a následně i učil. Výsledkem této spolupráce pak byl v roce 1998 FAST (Fear Adrenal Stress Training) Defense program, který pokryl výuku sebeobrany prostřednictvím scénářů a následně i modelových situací.

Bill je považován za jednoho z největších znalců v teoretické, ale i praktické oblasti adrenalinového tréninku stejně tak jako modelových situací. Vymyslel a zkatalogizoval více jak 50.000 scénářů, které slouží k otestování naučených technik sebeobrany proti ozbrojeným, ale i neozbrojeným útočníkům v postoji, ale i na zemi. V současnosti vede spolu s Dikem Chancem tým instruktorů, kteří se specializují na výuku sebeobrany pro děti, dospělé, ale i taktických postupů pro ozbrojené složky. Bill je autorem několika knih a instruktážních videí, které jsou vysoce hodnoceny mezi odbornou veřejností. V současné době se Bill, kromě výuky po celém americkém kontinentu, specializuje i na vývoj unikátního protiúderového obleku – Predator Armour, který je používaný v rámci tohoto systému pro nácvik modelových situací či scénářů.

Dik ChanceDik Chance

Dik vyrostl ve Velké Británii v oblasti s velice vysokou kriminalitou. Více jak 25 let byl zaměstnancem britského ministerstva obrany. Jak sám podotýká, během svého dlouhého působení ve službách britské královny se měl možnost nesčetněkrát seznámit se strachem ve všech jeho podobách. Po odchodu z ministerstva navázal spolupráci s Billem a od té doby mu pomáhá propagovat FAST Defense v Evropě (zatímco Bill se soustřeďuje na americký kontinent). Dik má bohaté zkušenosti s výukou jak civilistů, tak i policistů a vojáků po celém světě. V rámci systému FAST Defense vyučuje Dik jednak civilní, ale i služební formu v rámci ozbrojených složek.

FAST Defense system

Jak již bylo výše naznačeno, jde o systém, který je primárně zacílen na psychickou stránku sebeobrany. Výhodou tohoto systém je fakt, že je možné jej použít pro začátečníky, kteří neznají žádně techniky sebeobrany, ale i aplikovat pro pokročilé student, připadně instruktory jiných bojových systém. Celý systém je založen na výuce reakcí na konflikt. Začíná se již ve fázi předkonfliktní, kde musí student včas zaregistrovat potencionální konflikt, až po samotnou fyzickou obranu a následný postkonfliktní stav.

Není tedy důležité jaké techniky student ovládá, ale jak je dokáže použít při konfliktu. Jak se dokáže vypořádat z konfliktem a zda-li pokaždé nechá vygradovat situaci do fáze, kdy již musí použít svoje znalosti fyzické sebeobrany. V rámci výuky se používá unikátní protiúderový oblek (Predator Armour), který zaručí, že se útočníkovi ani obránci nic nestane ani v plném kontaktu. Trénink pak sestává ze scénářů, které musí student zvládnout pod stresem. Útočník může být neozbrojen, případně ohrožovat obránce i se zbraní.

Scénáře se cvičí v postoji, ale i na zemi tak, aby maximálně přiblížily realitu. Pro zájemce o problematiku doporučujeme knihu Billa Kippa „Turning fear into power“, kde jsou podrobně popsány jednotlivé součásti modelové situace včetně organizace. Bill je přesvědčený, že kvalitně zorganizovaná modelová situace maximálně nahradí reálný střet s tím rozdílem, že je zde situace plně pod kontrolou a vše se může zastavit v případě, že student situaci nezvládá. Podobná kontrola situace však není možná v reálném střetu, kde hrozí skutečně zranění jak útočníka, tak i obránce.

Predator ArmourV dalších článcích již zveřejníme překlady jejich článků a rozhovorů. Dostali jsme všechny práva ke zveřejnění – jak článků, fotek, tak i videí na našich stránkách. Rozhodně je se na co těšit :-)

Zdroj: oficiální stránky FAST Defense systému, viz výše