rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Matt Thomas - Sebeobrana pro ženy

Vytvořil: Michal Bečica | Rubrika: Sebeobrana | Vytvořeno: 26.5.2014 | Zobrazeno 5348x

Matt Thomas se je známý jako tvůrce systému sebeobrany pro ženy – Model Mugging.

Kniha je zaměřena ryze prakticky na psychologii sebeobrany a techniko-taktické postupy pro řešení vybraných nejčastějších útoků. V souvislosti návštěvou Matta Thomase v Praze a plánovaným seminářem sebeobrany pro ženy pod jeho vedením, jsem pro vás připravil krátký výtah z této knihy.

V současnosti nejvíce populární obrana je „pštrosí obrana“ 1) strčit hlavu do písku, 2) Předstírat že se mi to nemůže stát. Bohužel špatné věci se dějí a odmítání není příliš efektivní obrana. Na druhé straně připravenost není jen lepší obranná strategie, ale také vám velmi pravděpodobně zajisté klid v mysli.

Pokud se rozhodnete jít „cestou válečníka“ budete postavení tváři tvář svým strachům, abyste našly lásku. Z lásky přichází odvaha učit se, cvičit (praktikovat) a vytrvat. Budete konfrontovány se svými démony jako například zlost (vztek) a beznaděj (zoufalství) a jejich uvolnění. Vezme to hodně energie k potlačení strachu, beznaděje a vzteku. Uvolněním těchto negativních emocí budete mít více energie pro vaše radosti a vášně. Když budete příště stát proti „ďáblovi“ budete odolné a úspěšné. Vydáte se na svou vlastní „Hero’s Journey“ mezitím co ostatní tento problém ignorují nebo jen naříkají.

Mnoho žen, celkem přirozeně, zareagovaly tím, že výrazně omezily, kde a kdy budou chodit V okamžiku, kdy povzbuzujeme jejich opatrnost, jako základní část prevence apelujeme na to, že opatrnost nepřichází s generalizací strachu, ale znalosti a porozumění z opravdového nebezpečí. V historii lidstva nebylo 100% bezpečné místo. Lepší pojetí vyrovnání se s realitou nebezpečí, je být připraven. 33% znásilnění je úspěšných. Co dělá těch 67% neúspěšných? Výzkum více než tisíce útoků na ženy odhaluje 5 opakujících se faktorů, které umožňují ženě zastavit napadení a předejít znásilnění.

1.Touha přežít
My všichni máme " instinkt zabijáka". Váši předkové, kromě některých formálních dovedností, jednali tak aby přežili a dělali to bez zábran. Dělali to po stovky generací. Pokud by to neděli, tak byste zde nebyly. Je důležité pochopit, že jsme zabijáci bez ohledu na to jaké je naše přesvědčení. Máme potenciál zabíjet. Máme oči. Máme zuby, které jsou určené k trhání masa. Podle neurobiologa Konrada Lorenze a jeho knihy On Agression, jedna třetina lidského mozku je vyvinuta pro přežití – což zahrnuje připravenost k fyzickému boji.

Avšak naše společnost nevede ženy k tomu, aby jednaly podle svých instinktů vedoucích k přežití. Ženy vyrůstají v naší společnosti, která v nich pěstuje obraz bezmocné dívky zachráněné statečným mužem. To je lež. Nejste jiná než vaši předkové. Máte stejnou touhu přežít a máte stejný potenciál někomu ublížit stejně jako zabít když to bude nutné.

Všechny z vás mají potenciál biologických instinktů: „matky s dítětem“. Není v přírodě zuřivějšího zvířete.

2.Formální bojové dovednosti (z úpolových sportů a bojových umění)
Adrenalin není dostačující, aby zajistil vaše bezpečí. Síla bez znalostí je nespolehlivá obrana. Když vaše tělo uvolňuje adrenalin, má to za následek tři reakce: může vás zatlačit do dočasné paralyzace, nebo vám dá neuvěřitelnou energii a sílu k útěku nebo boji.

Naše výzkumy útoků na ženy nás vedou k závěru, že formální bojové dovednosti nezvyšují u žen šance na přežití. Ony jen „vědí jak bojovat“.

3.Neformální bojové dovednosti
Trvá to roky, než se stanete mistrem bojových umění. Průměrně černý pás dosáhnete za čtyři roky. Ve skutečnosti můžete trvat roky, než se naučíte přesně úder z karate. Mnoho lidí nemá tolik času nebo nechtějí čekat tak dlouho, aby se dokázali ubránit. Bojová umění neobsahují to, co potřebujte vědět, abyste zvýšili šance na přežití. A navíc potřebujte tyto znalosti a dovednosti získat v krátkém čase.

4.Využití slabých míst mužského útočníka
V bojových uměních se vyučuje mnoho míst, na které se vedou údery. Většinou z nich útočníka akorát naštvete. Pro ženskou sebeobranu jsou dvě citlivá místa, na které útočíme systémem „horní-dolní“ Otevřenou dlaní na nos a kolenem do genitálií. Tato místa nelze blokovat současně. Náš výzkum ukázal, že ženy které se úspěšně ubránily, utočily na tyto dvě místa.

5.Využití ženských bojových výhod Další důležitá součást úspěšné obrany je vychází z rozdílů mezi horní a spodní části vašeho těla. Většina bojových systémů má za to, že se bojuje v postoji. To může být fajn, když jste vysoký, máte dlouhé ruce a silnou horní část těla. Většina ženských obětí znásilnění a násilných útoků jsou menší – podstatně menší – než mužští útočníci. Muž, který útočí na ženu, většinou vždy spoléhá na sílu horní poloviny svého těla. Když použijte svoji dolní polovinu těla, získáte významnou výhodu. Když se dostanete na zem, okamžitě použijte svoji spodní část těla proti jeho horní části. Vy jste v defensivním modu a on se musí k vám přiblížit. Jeho ruce budou kratší než vaše nohy a vy tak máte taktickou výhodu. Boj na zemi vás také připraví na více než polovinu bojů, kdy je žena sražena na zem dříve než zjistí, kdo ji praštil.

Matt Thomas má bohaté zkušenosti i s prací s ženami, které se staly oběťmi trestných činů. Jeho kurzy prošla například žena, kterou manžel přivázal k posteli a několik dní s kamarády znásilňoval nebo žena, která se zachránila, když vyskočila v rychlosti z jedoucího auta v rychlosti 70km/h. Unikla tak sériovému vrahovi.

Takovéto kurzy jsou ty nejtěžší a kladou na instruktory naprosto jiné vyšší nároky. Matt Thomas je jeden z mála, který má v této oblasti bohaté praktické zkušenosti.


Komentáře k článku

Přidat komentář