rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Wolffův zákon

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Sebeobrana | Vytvořeno: 21.10.2010 | Zobrazeno 5159x

V jednom z předchozích článků jsme objasnili takzvaný Hickův zákon, který úzce souvisí s teorií sebeobrany. V tomto krátkém článku se podíváme na další podobný zákon, který se však tentokrát týká biomechaniky. Pravděpodobně většina z vás již slyšela o faktu, že kosti, které jsou namáhané, patřičně zesilují. Nehovoříme zde o nepřiměřené námaze, která vede k únavovým zlomeninám ale o pravidelné zátěži, která je běžná ve většině bojových uměních a sportech. Ale asi málokdo z vás ví, kdo učinil tento objev a kdy se tak stalo. A proto je tu krátký článek, který toto popisuje.

Julian WolffJulius Wolff byl německým chirurgem, který roku 1860 obdržel svůj první doktorát v ortopedii. O rok později zakládá Kliniku Ortopedie v Berlíně (v ulici Markthallenstrasse) a v roce 1868 obdržel poté svůj již druhý doktorát, tentokrát v chirurgii. Od roku 1884 působil jako externí profesor na Královské akademii věd v Berlíně. Julius Wolff se proslavil svou prací Das Gesetz der Transformation der Knochen, která vyšla s podporou Královské akademie věd v roce 1892. V této práci došel k názoru, že jakýkoliv mechanický stres je zodpovědný za změnu struktury kostí. Jeho teorie o změně struktury kostí byla poté definována jako tzv. Wolffův zákon a je definován takto:“ *Každá změna ve funkci a formě kosti vede k nevratným změnám v interní struktuře kosti samotné.*“ Jinými slovy řečeno – budete-li zatěžovat kost jiným než obvyklým způsobem, kost se na tuto novou námahu přizpůsobí změnou své vnitřní struktury – v tomto případě bude struktura kosti houstnout a zesilovat. To však funguje i obráceně a pokud tedy nebudete kost zatěžovat vůbec, struktura kosti se tomu opět přizpůsobí – v tomto případně bude řídnout a oslabovat.

struktura kostíV praxi toto můžeme vidět například u thajských boxerů, kteří utužují své holeně nesčetnými kopy do mladých stromků banánovníků. Časem je možné pozorovat zbytnění kostí, které se projevuje vnitřním zhuštěním struktury kosti, které tak činí celou kost daleko pevnější. A právě proto mohou thajští boxeři vydržet daleko větší nárazy do svých holení než student jiných bojových uměních. Podobně je to však například i u karatistů či boxerů. Tento zákon se projevuje v těch případech, kde jsou kosti pravidelně zatěžovány. Tělo poté reaguje změnou existující struktura kostí, aby se přizpůsobila novým podmínkám – zvýšené zátěži.