rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Válečný Pankration (část 2/2)

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Zajímavosti | Vytvořeno: 26.4.2012 | Zobrazeno 2838x

Spartan warrior napsal Jim Arvanitis, přeložil Jarda Kolcun

Přesné údery a další nástroje

Vaším cílem v boji bude zastavit útok, případně nějakým způsobem zneschopnit útočníka. Proto je vhodné útočit na místa, která způsobí co největší bolest a zranění. Neztrácejte čas a sílu na zásahy bodů, které útočníka pouze „načnou“. Ve stresu se lidské tělo stává neuvěřitelně silné a odolné vůči útokům a proto je potřeba používat techniky, které spolehlivě způsobí značná zranění. Mezi takové techniky například řadíme:

Emoční stránka

Spartan warriorVelkou zásluhu na tom, co vás činí v boji efektivním, je právě vaše psychika a to, co by se dalo nazvat jako „emoční obsah“. Bojovníkův ethos, zabijácký instinkt (killer instinct) jsou toho nedílnou součástí. Jde o touhu ubránit se bez jakéhokoliv zaváhání. Není to tedy o vítězství či porážce, ale jde o způsob myšlení, který může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Řízení emocí je základním předpokladem pro úspěšný boj. Musíte být schopni se sebou komunikovat na základě faktů a nikoliv dojmů. To samozřejmě ovlivňují vaše pocity, které pak následně ovlivní i vaši obranu. Jakákoliv změna ve vašem nastavení mysli ovlivní výsledek boje. Pravděpodobně dokonce i více než by jej ovlivnil útočník samotný. Strach, úzkost a obava se řadí mezi před-konfliktní emoce, které vám brání reagovat tak, jak byste reagovali v klidu a bezpečí. Jinými slovy rapidně omezují váš potenciál k efektivní reakci. Jenom myšlenka na to, že můžete být zraněn, či ponížen, vás může totálně ochromit. Je potřeba, abyste aspoň dočasně se těchto myšlenek zbavili. V okamžiku sebeobrany s musíte oprostit od jakýchkoliv emocí, protože díky nim můžete v rozhodujícím okamžiku zaváhat, případně se dopustit taktické chyby. „Killer instinct“ vám umožní použít ty nejvíce účinné techniky bez toho, abyste zvažovali následky. Současně s tím, je však nutné, abyste zvážili maximální efektivitu a bezpečí při provádění těchto technik. Vaše mysl se během konfliktu vyvíjí. Než začnete, jste klidní a pozorujete vývoj situace. Vaše sebejistota pramení ze zkušenosti, kterou jste získal během tréninku a nácviku různých scénářů a modelových situací. Jakmile se však dostanete do situace, kdy konflikt je již nevyhnutelný, uvolněte svou agresivitu. Snažte si však udržet kontrolu tak, abyste byli schopni se rozhodnout co dál v post-konfliktní fázi boje.

Boj na zemi

Spartan warriorDíky nárůstu popularity MMA se mnoho lidí soustředí na grappling jako svou první linii obrany na ulici. Mnoho prozíravých bojovníků znali skutečnou efektivitu zápasu, kdy je omezena převážně bojem jeden na jednoho. Například Plato a několik dalších starověkých řeckých vojenských vůdců varovalo, že sportovní pankration přestává být funkční pro boj na bojišti. Tvrdili, že pro bojovníka v plné zbroji je prakticky nemožné vést efektivní obranu na zemi díky váze výstroje, pohybovým omezením dané brněním, včetně faktu, že se tak stává velice zranitelný pro útok ze třetí strany. Proto válečný pankration učí zůstat co nejdéle v postoji a nepouštět se do zápasových technik na zemi. Nicméně je dobré zápasové techniky na zemi znát. Je potřeba mít také na mysli fakt, že zápasové techniky na zemi vyžadují více úsilí a tak se bojovník učí šetřit energii na správný moment.

Válečná verze pankration se soustřeďuje na kontra techniky proti strhům, porazům a hodům. Pokud útočník obejde vaši obranu a dostane se na blízko, aby vás mohl strhnout či hodit na zem, je velice důležité se naučit dávat údery z blízké vzdálenosti a jak se rychle dostat od útočníka. Pokud vás dostane na zem, musíte se naučit mu rychle a bez jakéhokoliv zaváhání vydloubnout oči a zasahovat ta místa, která útočníka maximálně zraní. Pokud se tedy ocitnete na zemi, ze všeho nejdříve musíte ochránit své zranitelné zóny a poté co nejdříve vstát do postoje. Rozhodně netvrdím, že všechny zápasové techniky jsou pro boj nepraktické. Člověk se může vyskytnout v situaci, kdy škrcení, páka či hod je nejlepší řešení. Vše záleží na konkrétní situaci a vaší schopnosti rozdávat efektivní údery. Stejně tak se člověk může vyskytnout v situaci, kdy aplikace hodu může být velmi riskantní, vše záleží na kontextu dané situace.

Spartan warriorMá filozofie je: Na zem běž pouze v případě, že se sám rozhodneš, nikoliv proto, že za tebe rozhodl někdo jiný. Pokud se však již na zemi ocitneš, dej si pozor na následující věci:

Obnovení

Až donedávna byl pammachon ztracenou kapitolou řeckých dějin. Jeho znovuvzkříšení ve formě válečného pankrationu je dokonalé řešení pro sebeobranné systémy 21.století. Umožňuje to obránci čelit násilí také násilím s využitím prostředků boje starověkých spartských bojovníků. Molon Labe!

KONEC

Zdroj: Jim Arvanitis – Real world conflict resolution in the Spartan tradition of all-out combat – Battlefield Pankration, Black Belt Magazine, September, 2011

Válečný Pankration (část 1/2)