rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



TacFit - Úvod do kondičního systému - teorie (část 1/7)

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Kondiční příprava | Vytvořeno: 25.8.2013 | Zobrazeno 4391x

V polovině června letošního roku jsme zorganizovali první seminář TacFitu v ČR. Našim záměrem bylo přinést zájemcům o TacFit ucelenější informaci o tomto kondičním systému a zároveň jim dát návod jak správně TacFit cvičit. Na semináři pro nás bylo příjemným zjištěním, že většina účastníku měla o TacFitu základní informace. Uvědomovala si, že samostudium pomoci videa není nejlepší cesta jak správně pochopit kondiční systém a právě proto se semináře účastnila. My jsme tak byli rádi, že jsme měli možnost strávit 4,5 hodiny s lidmi, kteří měli stejný zájem – správně cvičit TacFit.

Proběhlý seminář nás utvrdil v tom, že pro člověka neznalého hlubší problematiky TacFitu a případně bez tělovýchovného vzdělání muže být značně náročné se v TacFitu dobře orientovat. To vše je ještě umocněno pojmovou nestálostí a nejednotností v originálních textech.

Proto jsme se rozhodli uveřejnit na našich stránkách několik podrobnějších metodických informací. Tyto informace by zájemcům o TacFit měli pomoci v jejich samostudiu. Pro ty z Vás, kteří o TacFitu nic bližšího nevíte nebo zvažujete absolvovat u nás seminář, Vám pomohou získat základní teoretické znalosti. Pro ty z Vás, kteří jste seminář absolvovali, budou sloužit jako připomenutí základů při zpracovávání vlastních poznámek.

Pojďme, ale již k prvnímu tématu a kterým je zodpovězení otázek:

Co je TacFit a v čem je TacFit jiný než jiné kondiční systémy?

TacFit je: vnitřně strukturovaný kondiční systém vytvořený Scottem Sonnonem, obsahující několik cvičebních programů (cvičebních protokolů). V Evropě je za šíření TacFitu zodpovědný Alberto Gallazzi z Itálie. Naleznete zde specializované cvičební programy zaměřené na kondici, rozvoj síly, kompenzaci nebo pohyblivost. Některé se primárně soustředí více na kondici a rozvoj síly, jiné jen na rozvoj síly nebo jsou kompenzaci ke kondičnímu programu. Některé cvičební programy obsahují i cvičební protokoly (cviky) pro všechny čtyři uvedené kategorie. Při cvičení Tacfitu rozhodně nebudete trpět jednotvárností cvičení :-). Podrobněji se jednotlivým druhům cvičebních programu budeme věnovat v 6 díle tohoto seriálu.

Všude kam se dnes podíváte, zvláště na internet, čtete nebo vidíte „funkční trénink“, cvičení s vlastní vahou, s kettlebell nebo clubbell, cvičení na kruzích nebo TRX. To stejné a nejen to můžete vidět i na videích, nebo na reklamních fotkách TacFitu. Na první pohled se tedy TacFit tváří jako každý jiný kondiční systém. Pokud nahlédnete do manuálů k jednomu nebo dvěma cvičebním programům, tak na tom nebudete s reálnou představou o moc lépe. Dokonce některé slogany, které můžete vidět na internetu i mohou být v částečném rozporu s hlavními myšlenkami Tacfitu. Ale o tom také až později.

Zpět k odpovědi na druhou část otázky z úvodu. TacFit je výrazně jiný svou základní myšlenkou, kterou definuje jednoduchou otázkou:

Jak rychle se zotavíte z maximální zátěže – z hraničního stresu?

Scott Sonnon tuto základní myšlenku asi nejlépe dále přibližuje v definování dvou dalších pojmů:

TVRDOST: Schopnost odolávat nadměrnému stresu – práh bolesti.

ODOLNOST: Schopnost zotavení se z nadměrného stresu – práh výkonu. Musíte se stát odolný před tím, než se stanete silný.

Většina kondičních systému, a hlavně sebeobranných, rozvíjí primárně tvrdost a myslí si že, je to hlavní. Je to jednodušší a hodně lidí na to slyší. Důvod? Naše ego. Ale prosím pamatujte, že naše ego je hned vedle lenosti velkým nepřítelem nejen TacFitu. :-)

Scott Sonnon říká že:

V TacFitu nezvyšujeme úroveň výzev, ale pracujeme na úrovni naší hranice rezistence vůči stresu, který snižuje kvalitu prováděné techniky.

To je právě ta základní „revoluční“ myšlenka, která činí TacFit odlišným o jiných kondičních systému. Nelze ji poznat z fotografií nebo videí. Je potřeba si ji zažít cvičením. :-)

V příštím díle se dovíte více o vnitřní struktuře TacFitu.

Matěj Novák

Související články:

TacFit- Úvod do kondičního systému – seminář

TacFit – Hodnocení proběhlého semináře jeho účastníky


Komentáře k článku

Přidat komentář