rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Seminář Soke Yamaue - 2015

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Jujutsu & Aikijutsu | Vytvořeno: 19.12.2015 | Zobrazeno 5090x

Uplynuly dva roky od posledního semináře se Soke Yamaue. V září 2013 jsme organizovali seminář při příležitosti zkoušek na 1. Dan aikijutsu. Seminář byl uzavřený pouze pro studenty naší školy a několik málo “externistů”. Letošní seminář byl opět organizován při příležitosti zkoušek, ale tentokrát na 1. Dan jujutsu. Dalším rozdílem bylo, že jsme se rozhodli udělat seminář otevřený. Seminář byl opět dvoudenní. V sobotu začínala neveřejnou částí a to zmíněnou zkouškou. Jan Lalinský zúročil svoji půlroční přípravu a zkoušku zvládl. Po krátké pauze nás už čekal samotný seminář. V sobotu necelých šest hodin a v neděli tři a půl.  

Seminář byl v teoretické části zaměřen na výklad základu BUDO a BUJUTSU v propojení se základními filosofickými a duchovními směry související se studiem bojových umění. Soke YAMAUE je v této oblasti jedním z nejkompetentnějších učitelů. Nejen že je mistrem bojových umění, ale i buddhistickým knězem. Výklad byl také zaměřen na  porozumění práce s pasivní a aktivní formou energie KI. Správné pochopení je základem pro porozumění rozdílu v jednotlivých stylech BUDO a BUJUTSU (jujutsu, aikijutsu, aikido....)

Praktická část semináře byla zaměřena na procvičení technik jujutsu a aikijutsu včetně základních cvičení na práci s energii KI v její pasivní formě. Nešlo tedy o cvičeni Yamaue Aikijutsu jako bojového umění, ale o pochopení obecných principů. Přestože principy a základy byly demonstrovány i na technikách obsažených v Yamaue Aikijutsu.

Velmi mile mne překvapil zájem o tento seminář. Několik dní před zahájením semináře jsme dosáhli počtu přihlášeních 70 a z kapacitních důvodů jsme byli nuceni zastavit možnost přihlášení. Ve finále v sobotu na seminář přišlo 65 lidí a v neděli 55. Poprvé se nám stalo, že lidé kteří původně byli nahlášení jen na sobotu, změnili svoje původní plány a přišli i v neděli. V době kdy většina chce cvičit reálnou sebeobranu nebo se věnovat úpolovým sportům jako Box, Kick box či MMA a BJJ bude mít tolik lidí zájem o seminář zaměřený na vnitřní faktory japonských bojových umění. Jsem za to velice rád a o to více, že se na semináři potkali žáci a mistři z různých škol jujutsu, aikijutsu, karate či QIGONG a všichni si dokázali najít něco nového co jim pomůže na jejich cestě nejen BUDO. Jsem přesvědčen, že právě takto by měli vypadat semináře mistrů, kteří jsou držiteli 10. Danu. Měl by být přínosem pro mistry a studenty různých stylů a škol bojových umění. Myslím si, že Soke Yamaue všechny přítomné přesvědčil, že takový je a to nejen v rovině technické, ale i osobní. 

Na požádání většiny účastníku se pokusíme najít termín dalšího semináře na podzim příštího roku. :-)

Těšíme se na další setkání a společně strávený čas. 

Foto ze semináře nalezente zde. ;-)

Foto autora

Matěj Novák
Hlavní instruktor a zakladatel BUJUTSU DOJO


Komentáře k článku

Přidat komentář