rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Kurz sebeobrany v Kralupech nad Vltavou

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Sebeobrana | Vytvořeno: 14.4.2014 | Zobrazeno 5185x

Vloni v srpnu mi zavolal Martin Vořechovský z kralupského klubu jujutsu – Tiger Jiu jitsu. Zeptal se mě, jestli bych u nich nechtěl vést kurz sebeobrany pro ženy. Slovo dalo slovo a domluvili jsme se, že bychom mohli kurz po Novém roce zrealizovat. V prosinci naše dohoda začala nabírat konkrétní podoby. Martin zařídí vše kolem kurzu a na mě bude zajištění výuky. Také jsme se domluvili, že Martin spolu s dalšími členy klubu Tiger Jiu jitsu budou s výukou pomáhat. Vzhledem k avizovanému počtu účastnic to bylo nutné. To jsem ale netušil, jak důležitý tento kurz bude.

V neděli 12. ledna 2014 tedy nic nebránilo tomu, abychom se sešli v tělocvičně na úvodní hodině: náš tříčlenný tým (moje maličkost, Martina a Michal) a Martin spolu s dalším pěti pomocníky a 21 žen a dívek. Nikdo z nás v té době neměl ponětí, jak bude kurz náročný a jak nás všechny obohatí. Úvodní hodina určená k seznámení účastnic s kurzem – co je jeho obsahem a jakou formou bude výuka pobíhat – proběhla „standardně“. Do příští hodiny mají zájemkyně čas a možnost si rozmyslet, zda jim bude kurz vyhovovat. Až účast na druhé hodině je závazná. Na druhou hodinu přišly všechny.

V průběhu následujících devíti a poslední „zátěžové“ lekce se z nás vytvořil výborný sehraný tým. „Místní“ kluci byli výborní a učenliví. Velmi rychle se zhostili úlohy instruktorů a jejich dovednosti získané z jujutsu, empatie a schopnost reagovat na zpětnou vazbu z nich rychle udělala schopné instruktory. Jsme přesvědčeni, že pokud by se chtěli věnovat sebeobraně pro ženy, byli velmi dobrými lektory. Bez jejich pomoci by se při takovém počtu účastnic nepodařilo udržet výuku v potřebné dynamice a tím i kvalitě. Museli se naučit prohrát, aby jiní mohli vyhrát, zvládat vlastní agresi tak, aby byla věrohodná a přitom kontrolovaná. Odvedli nejen na sobě velký kus práce.

Účastnice kurzu byly výtečné. Většina z nich se znala a dokázaly se navzájem podporovat. Během kurzu se každá z nich musela v menší či větší míře poprat se svými démony (strachem, sebepodceňováním, nízkou sebedůvěrou….). Některé podstoupily velký boj a stálo je to hodně sil. O to větší a silnější bylo výsledné vítězství. V našich kurzech není tak důležité, abyste vyhrály nad útočníky, jako to, abyste vyhrály především samy nad sebou. A to se všem, které na poslední hodinu přišly, podařilo. Kurzům sebeobrany pro ženy se věnuji přes deset let a musím říci, že tento kurz byl pro mne jedním z nejnáročnějších a nesilnějších. Nepamatuji se, že bych se někdy předtím po ukončení kurzu dával dohromady další dva dny. Poslední hodina byla velkým testem celého týmu a ten obstál na výbornou.

Úžasná závěrečná „hostina“, kterou účastnice kurzu nachystaly, byla pro všechny zaslouženou odměnou. U dobrého jídla, které samy připravily, a po opadnutí stresu jsme zhlédli videozáznamy jednotlivých „bojů“ a ve velmi přátelské a příjemné atmosféře se diskutovalo nejen o sebeobraně. Ani se nám nechtělo nazpět do Prahy. Tento kurz i mně osobně hodně dal. Původně se mi do něj kvůli časové vytíženosti moc nechtělo. Ale dnes jsme velmi rád, že jsem Martinovu nabídku přijal a kdykoli, pokud to bude jen trochu možné a bude zájem, zase rádi do Kralup přijedeme.

mn a mk

Hodnocení kurzu jeho organizátorem Martinem:

KURZ SEBEOBRANY PRO ŽENY byl 23. 3. zakončen. Předně chci říct, že všechny účastnice mají náš respekt, jak celý kurz zvládly. Obzvlášť za závěrečnou lekci, která byla extrémně fyzicky a především psychicky náročná, zasluhují velký obdiv. Děkuji všem klukům, kteří se jedenáct nedělních večerů nechali „kopat do suspenzoru“. Hlavně však Matějovi, který celý kurz vedl. Sledovat ho byla velká škola. Spolu s Martinou, Michalem a Vojty odvedli úžasnou práci.