rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Kondiční systémy - TacGym Spartan Challenge

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Kondiční příprava | Vytvořeno: 24.8.2013 | Zobrazeno 3243x

“To, zda-li přežije nebo zvítězí, závisí plně na tom, jak rychle dokáže zregenerovat.”*

A máme tu další kondiční cvičení z „dílny“ Scotta Sonnona. Pomineme-li značně marketingový název, jde o cvičení, které rozvíjí sílu a ohebnost, stejně tak jako orientaci v prostoru, ale primárně je zaměřeno na naučení co nejrychleji regenerovat. Jak jsme si již řekl v článku věnujícím se TacFitu, i tam šlo o velice intenzivní série za určitou časovou jednotku. V tomto případě jde o podobný princip, ale o stupeň náročnější. Obsahuje pouze tři cviky na samotné cvičení a poté tři regenerační cviky.

Každý cvik je potřeba zacvičit v deseti sériích a každá série obsahuje deset opakování. Na jednu sérii máte šedesát vteřin. Pokud zacvičíte deset opakování rychleji, například za čtyřicet vteřin, pak máte zbývajících dvacet vteřin na regeneraci. Pokud ne, pak jedete prakticky nonstop…. Nicméně, pokud nedokážete zacvičit deset opakování během jeden minuty, pak máte následující sérii vynechat a začít až tu další. Budete tak mít šedesát vteřin na odpočinek. Než přejdeme k samotným cvikům, je potřeba si uvědomit, že tento kondiční systém je oficiálně postavený pro armádu, nicméně je velice dobře použitelný i pro civilní sektor, pro výuku sebeobrany, ale i bojových sportů. Minuta velice intenzivního zatížení simuluje konflikt případně jedno kolo zápasu. Během této doby ze sebe musíte vydat maximum a hned poté co nejrychleji relaxovat, protože vás čeká další „konflikt“, další kolo. Spartan Challenge rozvíjí také vytrvalost, učíte se jak rozdělit síly, když víte, že máte před sebou třikrát deset sérií po deseti opakováních. Což znamená, že během třiceti minut uděláte tři sta opakování prakticky bez odpočinku!!!

A nyní se již pojďme podívat na samotné cviky:

Regenerační cviky již nejsou na časový limit, ale jde o protažení celého těla. Jde tedy o různé pomalé kotouly, protažení zad, apod.

Spartan ChallengeOsobní dojmy ze zacvičení – jde skutečně o nový zážitek. Zatímco TacFit nabízel intenzivní zátěž po dobu dvaceti vteřin s tím, že následujících deset vteřin byla přestávka na regeneraci, zde jde prakticky o ztrojnásobení zátěže. A přesto, že se zacvičí pouze tři cviky, celý workout trvá stejně jako původní TacFit takže se nemusíte bát, že jste se o něco ošidili. Plně souhlasím s tím, že by se Spartan Challenge workout měl cvičit jako nadstavba TacFitu, tedy až poté, co máte již vybudovanou určitou sílu a vytrvalost. V opačném případě se utavíte během prvních sérií a zbytek již budete šidit. Nedávno jsme si to u nás v oddíle zacvičili a musím říci, že tělo o sobě dávalo vědět ještě následující dva až tři dny.

Shrnu-li to tedy, jde o velice výživný workout, který je určen pro pokročile studenty. Jde o velice intenzivní procvičení celého těla za relativně krátkou dobu. U nás to cvičíme v rámci kondiční části tréninku. Nepotřebujete žádné pomůcky, stačí jen prostor na kotouly. Zbytek je prováděn prakticky na místě. Plně doporučuji těm, kteří se už začali nudit s workouty, které cvičí.

Zdroj: Tactical Gymnastics, demo ukázka