rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Kondiční systémy - TacFit Mass Assault

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Kondiční příprava | Vytvořeno: 24.8.2013 | Zobrazeno 3496x

Začínám mít pocit, že veškeré kondiční systémy zde recenzované jsou hlavně od Scotta Sonnona :-) Ono to má ale svůj logický důvod. Scott Sonnon má pratické zkušenosti právě v oblasti bojových umění (Sambo, Systémy, zápas, Judo, Sanshou) a proto workouty, které vytváří, jsou zaměřené právě potřeby lidí, kteří se věnují bojovkám. Obecně řečeno, je velice důležité rozlišovat, odkud daný workout je a vybírat ty, které jsou nejblíže bojovce, jež se věnujeme. Například cyklistické workouty tak mohou vypadat velice dobře, ale jsou určeny a postaveny hlavně pro cyklisty a ne pro judisty či boxery, kteří potřebují zapojit jiné svalové skupiny a jiným způsobem. Proto jsou nevhodné, podobně jako workouty jiných sportovních disciplín. Nejde tu ani tak o to, že by škodily, ale spíše o to, že nepřinesou takový užitek, jako je tomu v případě cíleně zaměřených workoutů. A právě proto u nás upřednostňujeme jednak Scotta Sonnona a Steva Maxwella, ale také si sami stavíme vlastní kondiční workouty, kde se využívá jednak posilování s vlastním tělem, kettlebells, lana, medicinbaly, gymnastické míče, akvahity, pneumatiky, atd. atd. a rozvíjí přesně to, co potřebujeme pro sebeobranou či sportovní formu jujutsu. Ostatně již brzy budete mít šanci se s tímto systémem seznámit. Jeho výhodou je, že je použitelný pro úderové, ale úpolové disciplíny.

TFMS kompletA teď zpět ke kondičnímu systému TacFit Mass Assault. Jde o systém, který na rozdíl od předchozích TacFitů je zaměřen na získání svalové hmoty. Proto se cvičí s jednoručkami, nicméně je možné je velice snadno zaměnit za kettlebells. Jde opět o vysoce intenzivní cvičení, jelikož se Sonnon snaží o maximální efektivitu v minimálním čase. V případě tohoto programu nám stačí na procvičení cca 40 minut.

Podobně jako v případě původního TacFitu nebo 300 Spartan workout programu Steva Maxwella je systém rozdělen dle náročnosti na čtyři levely. Každý další je o něco náročnější než ten předchozí. Umožňuje to tak začít cvičit nejen začátečníkům, ale i pokročilým borcům. Ostatně tento model se ukazuje zvláště pro potřeby oddílu bojových umění jako nejlepší. Není totiž šance se věnovat každému jednotlivému studentu zvlášť (díky rozdílné kondiční úrovni) a na druhou stranu je potřeba v rámci tréninkové jednotky zapracovat i na kondiční části. Praxe ukazuje, že drtivá většina lidí nemají čas cvičit doma. Takže 30–40 minutové workouty jsou vynikajícím řešením.

Jak jsem tedy napsal výše, jde o nárůst svalové hmoty. Důležité je poznamenat, že cílem však není masivní nárůst muskulatury jako v případě kulturistiky. V tomto případě jde o rozvoj svalů a síly, které člověk potřebuje při sebeobraně případně při sparingu. Nejsou potřeba složité (a drahé) stroje, případně velký prostor. Stačí 3×3 metry a jednoručky/ket­tlebells. Jak je již u Sonnona zvykem, každý program obsahuje podrobné vysvětlení jednotlivých cviků spolu s popsáním které svalové skupiny zabírají, zvlášť je popsána fáze rozehřátí a zklidnění a na závěr je zacvičen celý program tak, jak by se cvičit měl. K programu je přibalen i manuál, který podrobně vysvětluje teoretický základ programu. Na můj vkus je tam více marketingových řečí než hodnotných informací, ale to teď neřešme.

TacFit Mass Assault primárně rozvíjí tyto oblasti:

Program je možné cvičit třemi způsoby. Buď jako čtyřdenní cyklus, sedmidenní cyklus, případně si jej upravit dle svého a cvičit jej dvakrát-třikrát týdně v rámci tréninkové jednotky. Všechny cviky kladou velký důraz na rozvoj a zpevnění posturálniho svalstva (svalstvo držící postavu vzpřímenou), což je, zvláště v bojovkách, nejdůležitější skupina svalů.

Takže takový trénink pak vypadá takto:

Vzhledem k tomu, že bez potřebné video instruktáže není možné program správně zacvičit, názvy konkrétních cviků neuvádím.

Shrnutí: Pokud si program upravíte pro vlastní potřeby, pak vám perfektně poslouží. Obecně řečeno není dobré slepě a doslova přebírat jednotlivé kondiční programy, byť zaměřené speciáně na bojovky, protože každý z nás je jinak stavěný, má jiné svalové disbalance a potřebuje rozvinout něco jiného. Co platí v případě bojových systémů, platí i zde – přemýšlejte a použijte to, co vám přináší užitek. Důležité jsou principy.

Toto však platí v případě, že budete cvičit sami a máte již dostatečné teoretické znalosti. Pokud se cvičí organizovaně ve skupině, je nutné udělat kompromisy a cvičit výše uvedený program tak, jak je navržený. A výsledky se brzo dostaví.

Nejdříve se však soustřeďte, abyste cvik zacvičili maximálně technicky správně (uvědomte si, které svaly se při cviku (ne)mají zapojovat, proč a zda-li se skutečně (ne)zapojují) a až teprve pak se soustřeďte na zvyšování výkonu. Sebelepší motor, špatně seřízený, se časem pokazí. A vy ten svůj musíte udržet v bezvadném stavu do pozdního důchodu, abyste si užili nastřádané peníze :-)

Zdroj:

http://www.tacfitcommando.com/massassault/

http://tacfitmassassault.com/


| Seager3

Zdravím nebudete se zlobit když chválu přeskočím? :) snad jen 3x hurá Sonnonovi a 6x Vám co ho představujete české veřejnosti :) Chtěl sem se zeptat, když v Mass Assault je cvik kde ho předvádí jen s pravou rukou (např.) tak se má za těch 35 s odcvičit na levou a i na pravou stranu anebo prvních 35 s na pravou a další kolo na levou stranu? Doufám že chápete jak to myslím, díky za odpověď S pozdravem

| Jarda

Ahoj, jsme radi, ze se clanky libi. Budete-li mit typ na neco dalsiho zajimaveho, sem s tim. Mam pocit, ze jsme toto tema prakticky vycerpali (kondicni systemy vhodne pro BU/BS), takze ted se zamerime vice na cviky samotne (jake cviky vybirat, jak je postavit do workoutu,..), vyzivu, atd. Co se tyka vaseho dotazu, tak se to cvici tak, ze z tech 10 serii je 5 na levou a 5 na pravou stranu. Nicmene je mozne si to udelat vyzivnejsi pokud stihnete cca 8-10 opakovani na pravou i levou ruku v tech 35 vterinach ;-) Ted jsme to zkouseli s mym sparringem a ke konci jsme toho meli plne kecky...ale jde to :-) Logicky vsak musite jet s lehci vahou (a tim padem to nebude na hmotu, ale na vybusnou rychlost). Pozor - zde plati dvojnasob - nejdrive se naucte spravne pomalu techniku a teprve pak pridavejte na rychlosti a vaze jednorucky/kettles. Neuspechejte to, jinak hrozi zraneni vam pripadne, ze cinka/kettles vyleti a zrani nekoho jineho.

| Seager3

Zdravím, díky za odpověď, to sem potřeboval vědět :) i když už mass assault končím :D a cvičil sem to za těch 35 sekuind na levo i na pravo a se stejnou váhou (na všechno sem používal 10 kg jednoručky), sice to byl záhul ale stihnout a hlavně ve zdraví přežít se to dalo přesně jak píšete. A co se týká vašich článků tak si taky myslím, že toho Sonnona a takovéto systémy byste měli spracované (snad jen TacFit kettlebells spetsnaz chybí ale to vem ďas :D kdo chce tak si ho dohledá)a nějaké tipy už bych pro vás neměl protože toho víte víc než já a svět BU/BS máte podle mě zmapovaný dobře tak si troufám říct že vám nic neuteče :) a nakonec mi to nedá musim vaši práci opět pochválit :D díky

| Jarda

Diky moc. To potesi :-) Na TacFit Kettlebell Spetsnaz jsem uplne zapomnel, podivam, zacvicim, zpracuji a hodim to sem, aby byla sbirka kompletni :-) Drzte se a cvicte. Podobnych magoru jako jsme my, jen houst ;-)

| Pavel

Dobrý den, měl bych návrh na další článek, který také patří do Tacfitu a sice Tacfit Barbarian-http://tacfitbarbarian.com/