rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Kondiční systémy - TacFit Kettlebells Spetsnaz

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Kondiční příprava | Vytvořeno: 24.8.2013 | Zobrazeno 4297x

Scott Sononn je již na našich stránkách vcelku známou osobou. Je to hlavně díky tomu, že jsme adaptovali jeho systémy (TacFit, TacGym, atd.) do našeho standardního tréninku, protože se domníváme, že díky svým předchozím zkušenostem v oblasti bojových uměních, nám (mimochodem, nejen nám) má co nabídnout. Samozřejmě existují i jiné systémy kondičního posilování, ale jsou buď tvořeny lidmi, kteří nemají dostatek zkušeností, připadně lidmi, kteří nemají zkušenosti v oblasti bojových sportů a umění (BS a BU) a proto jsou nevhodné pro naše účely.

Scott Sonnon byl prvním člověkem ze Západu, který získal licenci na učení “Ruského systému cvičení” v Rusku. Systém, který si níže popíšeme, byl inspirován “Ruským systémem cvičení” tak, jak se cvičí v ruské škola bojového umění ROSS (Rosijskaja otečestvennaja systěma zamozasčity – Ruský vlastenecký system sebeobrany). Je potřeba si uvědomit, že tak jako existuje x systémů střelby, existuje i x systémů, jak cvičit s kettlebells. A ne všechny, které můžete nalézt například v Rusku, jsou dobré…Všechny se neustále vyvíjely a (prakticky) všechny měly své místo pro danný sport či aktivitu. Je zajimavé, že na rozdíl od Západu, v Rusku se nediskutuje o tom, kdo má “nejlepší” techniku, protože tito lidé chápou, že tak jako existuje vice sportů, tak existuje i vice způsobů, jak cvičit s kettlebells. Důležité je naučit se správně základní techniku a poté si již stavíte vlastní workouty dle individuálních potřeb. Individuální potřeby vychází jednak z možné svalové nerovnováhy, kterou s nějvětší pravděpobností máte (co jsem tak zjišťoval, pak každý člověk má nějakou svalovou rovnováhu…zde platí dvojnásob – nikdo není dokonalý) a proto je potřeba se primárně zaměřit na odstranění této rovnováhy, než se přejde na silový, svalový (co do objemu) a další rozvoj.

TacFit Kettlebells SpetsnazTaké je potřeba si uvědomit, že kettlebell jsou skvělou cvičební pomůckou, nicméně jsou jen a pouze pomůckou, která nám umožňuje budovat funkční sílu proto, abychom mohli podávat lepší výkony v BS či BU, kterému se věnujeme. Proto je potřeba upravit si workouty tak, aby rozvíjely ty oblasti, které potřebujeme. Ani dva lidé, věnující se stejnému BS či BU, nebudou mít (respektive v ideálním případě by neměli mít) stejný workout právě proto, že s nějvětší pravděpodobností nebudou mít stejné svalové nedostatky. Je však potřeba dělat kompromisy z mnoha logických důvodů (nedostatek znalostí a zkušeností, skupinové cvičení, atd.)

Existuje take mnoho variací stejného cviku a je to opět obdobné jako například u technik škrcení. I zde existuje mnoho jemných variací a nuance a je na každém zvlášť, kterou preferuje vice. Nicméně znovu opakuji – správné technické zvládnutí danné techniky je klíčové.

Rusové často o Američanech říkají, že v USA je každý president toho či onoho…tak jako v Itálii je každý instruktor hned profesorem. Jen proto, že někteří lidé dělají některé cviky svým vlastním způsobem, to ještě neznamená, že je dělají správně. Klíčové je, zvláště při cvičení s jakýmikoliv tréninkovými pomůckami (jelikož je zde větší riziko zranění než při cvičení pouze s vlastním tělem), nejdříve zvládnout základní techniku, poté studovat i další školy a až teprve poté si vytvořit vlastní system cvičení. I tento system by však měl být pravidelně odkontrolován někým, kdo perfektně ovládá znalost biomechaniky těla. Například fyzioterapeut, který se specializuje na sportovní zranění. Může tak vyladit některé chyby, které by později mohly vest k vážnějším zraněním. Nesnažte se cvičit vše jen z videí, zvláště pokud máte kettlebells poprvé v ruce. Navštivte nějaký kurz, a pokud to není možné, zkontaktujte se s nějakým fyzioterapeutem, který vás odkontroluje. A rozhodně nepospíchejte s těžšími váhami. Dobrá základ (správná technika, zpevněné jádro) vás uchrání od pozdějších zranění.

TacFit Kettlebells SpetsnazSystém Scott Sonnona neklade důraz ani tak na zvyšující se rychlost a váhu, ale na efektivitu pohybu – jedná se o takticko-funkční trénink. Zatímco tedy tradiční trénink posiluje izolované svalové skupiny (system vhodný například pro kulturisty), funkční trénink posouvá laťku výše. Spolu s rozvojem rovnováhy a stabilizace posiluje také posturální svaly, které jsou klíčové při vykonávání všech možných pohybových aktivit. A další level je taktický trénink, kde jednotlivé cviky jsou již velice podobné technikám, které se objevují v BS či BU, což znamená, že již v této části vlastně trénujete ten “svůj” BS či BU. A to je hlavní výhodou Sonnonových systémů.

TacFit Kettlebell Spetsnaz rozvíjí následující oblasti:

A nyní se již pojďme podívat na system cvičení, který je velice podobný například již dříve zveřejněnému TacFit Mass Assault.

Takže takový trénink pak vypadá takto:

Vzhledem k tomu, že bez potřebné video instruktáže není možné program správně zacvičit, názvy konkrétních cviků neuvádím.

TacFit Kettlebells Spetsnaz logoShrnutí: Pokud si program upravíte pro vlastní potřeby, pak vám i tento perfektně poslouží. Je náročný podobně jako Mass Assault a proto doporučuji střídat spolu s Mass Assault, ROPE, Commando a dalšími systémy tak, aby tělo dostávalo zabrat všemi různými způsoby. Na druhou stranu však nezapomínejte odpočívat. Svaly nerostou v době posilování, ale v době odpočinku jako reakce na absolvovanou námahu, kdy tělo se snaží připravit se na podobný “záhul” v budoucnu. Neplatí zde tedy, že “více je lépe”. Navíc tyto workouty nejsou primárně o získání svalové hmoty, ale celkovém posílení jádra a přípravu na BS či BU, kterému se věnujete. Pokud chcete získat i svalovou hmotu, pak místo zvýšení váhy (a následném špatném technickém provedení techniky) se soustřeďte na správnou techniku a užívání doplňků stravy jako jsou BCAA aminokyseliny, případně syrovátkovou bíkovinu, která se dá běžně sehnat v supermarketech a dodá vaši svalům potřebný “stavební material”. O výživě však v některém z příštích dílů.

ZDROJ:

http://tacfitkettlebellspetsnaz.com/

http://www.tacfitcommando.com/…az-evolution


| Jarda

Zdravím, no....osobně bych nejdříve absolvoval nějaký, aspoň základní, kurz s KB, kde vám ukážou co a jak. (Nás například odkontrolovala fyzioterapeutka, která s námi cvičí pravidelně.) Jakmile máte základy a znáte hlavní principy, pak už vám nic nebrání ve zkoušení různých workoutů, například i tohoto. Podívejte se na www.kb5.cz. Pavel Macek pořádá kurzy vcelku často. Tam se naučíte vše, co potřebujete.

| seager3

zdravím když jsem s KB začátečník (úplný začátečník), ale už mám něco nacvičené s tělem + pár tacfitů, můžu se do tohoto pustit? díky za odpověď