rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Jak se bránit před terorismem

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Sebeobrana | Vytvořeno: 1.3.2010 | Zobrazeno 3280x

Informace uvedené v této části jsou výtahem s materiálů vydaných Oddělením pro komunikaci s veřejností Kanceláře náčelníka Generálního štábu AČR. Tyto informace byly vydány po teroristickém útok na WTO 11. září 2001 v New Yourku. Vybrali jsme pro Vás zásady s oblasti osobní bezpečnosti a ochraně domova. Uvedli jsme je zde, na základě vašich dotazů při výuce, pro rozšíření vašich vědomostí v oblasti ochrany vašeho zdraví, života a majetku. Přesto, že je následují text zpracován v návaznosti na hrozbu terorismu a má dát základní informace příslušníkům ozbrojených sil jak se bránit této hrozbě, je nožné aplikovat uvedené informace i do normálního života. I Vám se může stát, že se stanete zájmovou osobou nějaké skupiny nebo jednotlivce. Že Vám se to stát nemůže? Stačí k tomu míň než si myslíte. Pozice v zaměstnání, důležitý projekt, který vedete, nebo „jen“ soused, který se rád dívá.

Jak se bránit před TERORISMEM

Současná mezinárodní bezpečnostní situace vyžaduje, aby si každý z nás byl vědom rizik, která představují různé teroristické organizace. Následující informace mají Vám a vaší rodině přiblížit preventivní opatření, která by jste zvláště v době zvýšeného nebezpečí měli respektovat.

OSOBNÍ OCHRANA

Únosy a pokusy o atentáty, které uskutečnili v minulých letech, ukazují, že teroristé velice dlouho sledují svou oběť. Jejich cílem je stanovit si dobře čas a místo, kde útok bude mít reálnou šanci na úspěch. Teroristé pracují v malých skupinách. Dávají přednost dobře viditelným cílům. Obvykle si vybírají takový cíl, u kterého jsou slabá bezpečnostní opatření a kde odpor bude minimální. Samozřejmě, že snadnější cíl představují i ti, kteří si riziko terorismu neuvědomují.

Váš příspěvek k osobní bezpečnosti:

* Ostražitost. Nebezpečí ze strany teroristů existuje kdykoliv.
* Vyhněte se pravidelnosti. Snažte se změnit svůj pravidelný denní rytmus. Pokud to není možné, musíte si být plně vědomi hrozícího nebezpečí, a proto přijměte příslušná opatření
* Nacvičte si co dělat. Pokud můžete, předem si prakticky nacvičte svou reakci tak, abyste představovali méně snadný cíl.
* Anonymity. Nemá smysl, aby jste mimo pracoviště dávali najevo, že patříte k vojákům. Neuvádějte svou hodnost na kreditních kartách, v šekové knížce, telefonních seznamech, na nálepkách ve vozidle a podobně.

BEZPEČNOST DOMA

Zámky a klíče

* Pro fyzickou bezpečnost jsou nezbytné kvalitní zámky. Levné zámky znamenají jen malou ochranu
* Musíte vědět, kdo všechno má klíče k vašemu bytu. Při podezřelé ztrátě klíče si nechte raději instalovat jiný zámek
* Klíče neoznačujte kartičkami s popisem, ke kterému zámku patří, označte je barevně
* Náhradní klíče uložte tak aby k nim nikdo neměl přístup.

Dveře a okna

* Nejvíce jste zranitelní, když otevíráte někomu dveře. Neotvírejte je automaticky. Podívejte se kdo k vám přichází. Při jakémkoli podezření neotvírejte. Když už někomu dveře otvíráte, nerozsvěcujte. Při snížené viditelnosti by mělo být rozsvíceno světlo přede dveřmi.
* Po setmění okna zatemněte. Udělejte to ještě před rozsvícením v místnosti aby nebyla vidět vaše silueta, a naopak – dříve zhasněte a teprve pak rozhrňte závěsy.

Osvětlení

* Alespoň jedeno silné světlo by mělo svítit před vašimi venkovními dveřmi. Je to proto, abyste jste rozsvícením venkovního světla nedalo návštěvě najevo, že přicházíte ke vstupním dveřím.
* Jestliže budete v noci mimo dům, připravte se na to ještě před jeho opuštěním. Nechte rozsvícená před svým domem, v garáži, v místnosti, kterou nevíce používáte – ne jenom světlo v hale. Zvažte používání časového spínače pro různé místnosti domu a občas frekvenci překódujte.
* Vždy mějte po ruce náhradní osvětlení jako svítilny, svíčky a lampy.

Telefon

* Telefonní přístroj dejte na takové místo, kde na Vás není při jeho používání vidět oknem nebo dveřmi. Zvažte možnost mít druhý telefon v ložnici.
* Pokud váš telefonní přístroj nefunguje, okamžitě to nahlaste a dokud nebude opraven tak buďte zvlášť opatrní.
* Mějte vedle telefonu seznam nouzových telefonních čísel.
* Vaši rodinní příslušníci by měli být při telefonování také obezřetní. Neměli by do telefonu sdělovat, kde jste vy a ani kde jsou vaši přátelé. Ať se zeptají volajícího na telefonní číslo, aby jste mu případně mohli zavolat později sami.

Okolí domu, bytu

* Okna a dveře garáží a přístavků v okolí domu by měli být neustále uzavřeny. Před vstupem do objektu zkontrolujte zda se někdo nepokusil dostat dovnitř. Stromy, porost a keře za které by mohlo být něco ukryto (zvlášť v těsné blízkosti domu, pěšin, příjezdových cest), by měli být odstraněny nebo upraveny tak, aby pro narušitele bylo obtížné zde ukrýt nebo nechat nějaké předměty.
* Všímejte si jakýchkoli podezřelých osob nebo automobilů v blízkosti svého bydliště.
* Kontrolujte i montéry, kteří chodí k vám domů na opravy. Při pochybnostech zavolejte jejich zaměstnavateli