rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Instinktivní reakce 2 – shrnutí z proběhlého semináře

Vytvořil: Michal Bečica | Rubrika: Jujutsu & Aikijutsu | Vytvořeno: 28.6.2011 | Zobrazeno 4169x

A máme tu další dokončený seminář, který proběhl minulý víkend. Plynule navázal na seminář – Instinktivní reakce, který se konal začátkem dubna v Brně. První seminář se zabýval nácvikem instinktivních obranných reakcí spolu s nezbytnými teoretickými znalostmi. Tento seminář již navazuje na poznatky získané v Brně a aplikuje je do přirozeného prostředí, v našem případě šlo o auta, kde se účastníci (na)učili pracovat v omezeném prostoru, využívat překážky k obraně a využívat základní sebeobranný prostředek – kasr.

V pátek večer se všichni účastníci sešli na promítání archívních záběrů jujutsu z devadesátých let minulého století. Účastníci semináře mohli vidět v akci takové legendy jako je Vlado Schmidt, Franz Straus, Alain Sailly, Ladislav Petras, atd., ale také si udělat představu, kam se jujutsu posunulo z čistě kombinační formy, do formy, kterou cvičí nyní pod Matějem. Šlo o zajímavou exkurzi do historie budování jujutsu v Čechách, ale i na Slovensku.

V sobotu dopoledne se účastníci věnovali aplikaci úlekových reakcí v omezeném prostoru, ať už šlo o prostor mezi dvěma auty, anebo sebeobranu uvnitř auta v případě, že jsou napadeni jedním či více útočníky. Jelo se nonstop přes oběd, takže k večeru byla drtivá většina lidí notně utahaná. Nicméně den ještě neskončil a pro všechny byly připravené ještě dvě menší překvapení, které měly otestovat psychickou odolnost všech účastníků kurzu. Po návratu na chalupu je ve vyčleněné místnosti čekala sada jehel a stříkaček spolu s malou dávkou vitamínu B12. Tyto postupy, které jsou mimochodem součástí nadstandardní zdravotnické přípravy, připravil náš lékař. Účelem bylo vyzkoušet, jak se popereme sami se sebou ve velmi specifické situaci běžného života. Ve své praxi totiž již viděl několik „bojovníků“, kteří odvážně rozdávali rány na tatami, ale v případě vypjatějších situací, jako například tu, kterou připravil, tak snadno již nezvládli. Vysvětlil nám jakým způsobem se natáhne látka do injekce a kam si následně aplikovat injekci, a nechal na každém z nás zda se odvážíme si injekci aplikovat. Dvacet z dvaceti dvou to úspěšně zvládli. Následně si vybraní instruktoři mohli zkusit napíchnout vlastní žílu podobně, jako se to dělá při odběru krve. Všichni tři se testu zhostili se ctí. ;-)

Po této zatěžkávací zkoušce se účastníci kurzu přesunuli ven, kde si mohli (opět) dobrovolně otestovat na vlastní kůži kasr. Ukázalo se, že nakoupené kasry (které byly poté rozdány účastníkům jako dárky) patří mezi VELICE účinné sebeobranné pomůcky. Stačilo cca 2–3 vteřiny a „vyřadily z provozu“ cca 100 kilového chlapa, kterému pak trvalo více jak 30 minut, než byl schopen reagovat a alespoň trochu vidět a dalších 30 minut než mohl přijít mezi ostatní na promítání zápasů UFC. Samozřejmě, že po prvním dobrovolníkovi se další testy již nekonaly, protože…byla již tma ;-)

V neděli se účastníci (na)učili používat kasry při sebeobranné situaci v omezeném prostoru a v různých sebeobranných situacích proti více útočníkům. Učili se základní taktice při zpacifikování útočníka, zvětšení prostoru mezi obráncem a útočníkem (či útočníky) a okamžitou aplikaci (cvičného) kasru. Ve druhé třetině si vybraní účastníci vyzkoušeli řešení jedné modelové situace. Vysvětlily se základní taktické chyby a doporučily postupy při řešení. Jelikož se však modelové situace budou řešit až v následném semináři, přesunuli se účastníci zpět k autům, kde si mohli vyzkoušet únik z aut v případě zablokování dveří při havárii, přeřezání pásu, vykopnutí čelního či bočního okna a rychlého úniku. Pár mýtů kolujících ohledně úniku z vozidla bylo vysvětleno a účastníci se tak naučili základní vzorce chování v případě, že se dostanou do podobně nebezpečné situace.

Celkově se seminář vydařil. Účastníci posunuli svou znalost obranných reakcí o další stupeň, kdy je již aplikovali ve skutečném prostředí. Zjistili jaká jsou omezení, ale i výhody omezeného prostoru, někteří překonali sami sebe při aplikování vitamínu a odebírání vzorku krve a v neposlední řadě se naučili bezpečně a hlavně rychle uniknout z havarovaného au­ta.

dalším semináři se naučí tyto pohybové vzorce aplikovat v modelových situacích pod stresem.

Budeme se těšit na třetí level, který již bude plně věnován modelovým situacím a jejich následným rozborům.

Jarda