rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



Hodnocení základního kurzu sebeobrany pro ženy jeho účastnicemi - Kralupy nad Vltavou 2014

Vytvořil: Michal Bečica | Rubrika: Sebeobrana | Vytvořeno: 22.3.2015 | Zobrazeno 4864x

V neděli začal již druhý kurz sebeobrany pro ženy v Kralupech nad Vltavou, který organizujeme ve spolupráci s kralupským klubem Tiger jiu jitsu. Při této příležitosti jsme se rozhodli zveřejnit část zpětné vazby účastnic loňského kurzu. Po roce tak dáváme možnost případným zájemkyním blíže nahlédnout na náš kurz sebeobrany pro ženy očima žen a dívek, které kurz již absolvovaly.

1. Proč jsi přišla do kurzu? (naučit se bránit, chodila tam kamarádka, atd.)

Dozvědět se něco o způsobu bránění, zda vůbec mám šanci se ubránit a také zvědavost. (Zdeňka)

Zaujala mě především možnost naučit se správně a rychle reagovat a včas odhalit případné nebezpečí. Výzvou byla určitě i ochota snášet drobná poranění ;-) (Karolína)

Byla jsem zvědavá, chtěla jsem podpořit organizátory, chtěla jsem tam dostat kamarádku (Týnka)

Naučit se bránit, získat sebevědomí, naučit se bránit vhodným způsobem pro ženu. (Terka)

Potřebovala jsem se naučit nebát se nebo alespoň tolik strachu nepodléhat a zjistit, co mám vlastně dělat, abych nebyla ta chudinka – oběť, která si nechá všechno líbit. A tak trochu ze zvědavosti.

Naučit se bránit. (Radka)

Naučit se bránit, ale upřímně – bez kamarádek (sama) bych kurz nenavštěvovala. (Pavla) Chtěla jsem získat nové zkušenosti a dovednosti, které mi můžou být ku prospěchu. Brala jsem to taky jako výzvu, protože jsem měla obavy, jestli to zvládnu. (Marcela) Kamarád Martin znal instruktora Matěje a věděl, že to bude dobré, že má velké zkušenosti. Já využila příležitost dozvědět se něco víc o tom, co můžu pro sebe udělat. Už jsem to chtěla udělat mnohokrát, ale nikdy jsem se neodhodlala a nevěděla, kam se přihlásit, kde začít, takže jsem ráda využila příležitosti, že něco bude blízko mého bydliště, vedené někým, kdo je mi doporučený… Když se kurz opravdu vypsal, dostala jsem strach. Ale protože jsem Martina podporovala v myšlence uskutečnit ho, nemohla jsem couvnout a jsem ráda, že tohle provázání tam bylo, takže mi to pomohlo dokopat se k přihlášení a absolvování. (Magdalenka)

2. Co ti v kurzu chybělo?

Nepřišla jsem na žádný nedostatek. (Zdeňka)

Ze začátku vůbec nic, s přibývajícími hodinami pak jen občas vyšší nátlak od „útočníků“. Toť není výtka k vyučujícím, neboť jakmile jsem si řekla, bylo mi vyhověno. (Karolína)

NIC (Terka)

Více tréninku verbálního napadení. (Rony)

3. Byl kurz dostatečné dlouhý na to, abys získala představu o způsobech obrany?

Myslím, že byl dostatečně dlouhý. (Zdeňka)

Myslím, že ano. Rozhodně vnímám své okolí jinak a vím, že budu schopna v případě krizové situace reagovat. (Karolína)

Myslím, že téma je to nevyčerpatelné a dalo by se naplnit ještě mnoho dalších hodin. Základní představu jsem získala. Vyhovoval mi systém 10× hodinu týdně. Měla jsem dost času na vstřebání lekce a hodina byla tak akorát dlouhá, že jsem se nemusela šetřit a cvičila jsem naplno. (Týnka)

Brala bych i delší;-) (Terka)

Myslím si, že představu mám. (Rony)

4. Dokázali tě lektoři přesvědčit, že máš šanci se ubránit?

Dokázali to svoji profesionalitou a nadšením pro věc. (Zdeňka)

V některých situacích ano. (Týnka)

Ano, jednoznačně. (Karolína)

Určitě ano. (Terka)

Ano, rozhodně. (Rony)

Nakonec ano. (Pavla) Ano, byli skvělí! (Marcela)

Rozhodně se necítím, že bych se určitě z přepadení dostala. Mám strach, protože jsem poznala, že stačí málo a cítím se hodně bezbranná. Ale zase si říkám, že kolikrát jde i o to odrazit obtěžování, že někdy se i útočník necítí úplně sebejistě a v takových okamžicích stojí za to chovat se jistě, rozhodně a umět dobře kopnout. Takže částečně si myslím, že mám šanci se ubránit a rozhodně to aspoň budu zkoušet a nebudu rovnou rozhodnutá stát se obětí. (Magdalenka)

5. Vyhovoval ti způsob výuky kurzu?

Kurz byl veden výborně, žádná nuda. (Zdeňka)

Ano, velice. Vyšší počet „figurantů“ byl super, člověk se moc nezastavil . Oceňuji také individuální přístup i přes větší počet účastnic, nikdy nebylo nic problém ukázat, vysvětlit apod. Navíc propojení fyzické ale i psychické náročnosti bylo hodně efektní. Člověk neměl takový ten lehkovážný pocit, že si jde jen někam zablbnout a zasmát se. Jsem ráda, že ten psychický tlak nebyl podceňovaný a naopak se na něj zaměřilo. (Rony)

Naprosto. (Radka)

Způsob výuky mně vyhovoval moc. Líbilo se mi, že kromě Matěje tu byl i jeho pomocník Michal, na kterém mohl spoustu věcí předvést. Hodně přínosná mi přišla Martina – ženský prvek, který dodával důvěryhodnost a takový ten pocit, že je někdo na naší straně. Martina navíc byla moc sympatická a uměla povzbudit. Obdivuji, že i při těch finančních podmínkách, které jste měli u nás v Kralupech, jste zachovali koncept tří lektorů. I přesto, že jste museli dojíždět a věnovat tomu tím pádem o to víc času. A plus ti kluci z Jiujitsu. To byl myslím hodně velký přínos, co se techniky týče. Čas v hodinách byl stoprocentně využitý, to, že jsme si to mohly zkoušet na více různých klucích bylo taky dost přínosné. Každý byl trochu jiný, měl jiný přístup a nutil nás jednat jinak. Navíc jsme nemusely čekat, až na nás dojde řada. To, myslím, z kurzu udělalo opravdu intenzivní seminář, který asi jen tak někde nemají! Taky se mi dost líbilo propojování teorie a praxe. Povídání a zaslané texty o bezpečnosti, o chování, o způsobu verbální komunikace. Tohle všechno vytvořilo takový komplexní přehled a pohled na celou věc ženské sebeobrany a to nejen při vyloženě útoku. (Magdalenka)

6. Měli na tebe lektoři dostatek času, aby vše vysvětlili?

Měli čas vždy, kdy jsem o cokoli požádala. (Zdeňka)

Ano. Matějův individuální přístup jistě ocenila každá absolventka (Karolína)

Bylo nás dost, ale díky klukům z Tigeru měla každá dost prostoru si techniky vyzkoušet. (Týnka)

Ano. Skvělý přístup. Měli tolik času, kolik jsem k vysvětlení potřebovala. (Pavla) Právě i tím, že jich bylo víc, každý nám mohl říct nějaký poznatek, detail, poznámku. Takže jsme se všechny mohly rozvíjet přímo v průběhu lekce. (Madalenka)

7. Byly užité výukové postupy kurzu na hranici, nebo mohli být útočníci důraznější (verbální útok a fyzický kontakt značné intenzity)?

Pro mě to bylo někdy za hranicí, ale právě Váš přístup to velmi ulehčoval a situace se dala zvládnout. (Zdeňka)

Na hranici určitě ne. Občas mohli být i důraznější (ale stačilo si říct ). (Karolína)

Na hranici. (Týnka)

Myslím, že to bylo akorát. Stupňující se intenzita byla optimální. Hlavně každá z nás to máme jinak a kluci se dokázali přizpůsobit – někdy přitlačit a někdy ubrat, což oceňuji. Někdy naopak přidat ještě víc, aby to „zabralo“. (Rony)

Jak kdo, někdo s menší silou byl moc opatrný, jiní tomu dávali vše a to si myslím, že je dobře, venku nás také nikdo šetřit nebude… (Terka)

Ti, kteří byli mírnější, by mohli/měli přitvrdit. (Pavla) Možná mohl být tvrdší verbální útok během kurzu, ten jsme poznali až na závěrečné hodině. Během kurzu jsme se ho moc neprocvičovali. (Marcela)

Bylo to různé, podle toho, kdo zrovna “útočil”. Někteří kluci z Jiu byli hodně jemní nebo málo důvěryhodní, ale většina z nich dokázala přitvrdit podle potřeby a podle situace. Když viděli, že zvládáme, přitlačili. Obecně bych ale asi snesla víc toho drsnějšího a naléhavějšího útoku, abych se víc trénovala na závěrečnou hodinu. (Magdalenka)

8. Co bys vzkázala lektorům?

Chtěla bych poděkovat za individuální přístup ke každé z nás a trpělivost s jakou nás vše učili. A také určitě to, aby se dál věnovali sebeobraně zaměřené pro ženy. (Zdeňka)

Velmi děkuji všem zúčastněným, především pak Matějovi, jehož profesionální přístup (jak k problematice takové, tak k individuálním možnostem jednotlivkyň) byl nadmíru sympatický a přesvědčující. Cítím se velmi obohacena a stýskám si po našich nedělních „dýcháncích“. (Karolína)

Byli jste úžasní a ráda bych vás zase někdy viděla při nějakých lekcích…Terka

DĚKUJU! Kurz mi pomohl víc než všichni terapeuti. Těším se na pokračování  Rony

Děláte záslužnou činnost a to moc dobře, díky :-) . Radka

Hlavnímu Matějovi – klobouk dolů, jen tak dál Ostatní – nemám žádné výhrady a připomínky, kamarádský vztah, psychická podpora, také jen tak dál. (Pavla)

Byl to pro mě výlet do neznáma a nečekala bych, kolik zážitků, emocí a poznání si z něj odnesu. Obohatila mě a energii dodala každá hodina. Byl to takový 3D kurz. Nešlo jen o to, naučit se obranné techniky. Nejcennější bylo, naučit se postavit čelem k nepříjemným situacím, ze kterých má člověk strach nebo dokonce hrůzu. Snažit se takové situace řešit. Takový bojový postoj (neutíkat od problémů) si můžeme dosadit i do jiných situací, kdy nám nemusí jít zrovna o život. Dál bylo užitečné, dostat se do stavu úplného vyčerpání a objevit svoje slabé stránky. Protože je pořád co vylepšovat a pracovat na sobě. Poslední hodina na zakončení kurzu je výborně vymyšlená a zorganizovaná, zároveň z paměti nevymazatelná. (Marcela)

Od prvních hodin jste si získali můj nesmírný obdiv za to, co děláte. Protože od začátku bylo dost zřejmé, že tady nejde jen o obyčejný kurz, rozhodně tu nejde o byznys jak vydělat nějakým know-how (což se dneska vidí už jen málo), bylo vidět, že vám záleží na nás jako na ženách, což je samo o sobě dost gentlemanské a lichotivé. Zároveň neuvěřitelně prospěšné a potřebné. Osobní přístup byl další věc, která mě překvapila a potěšila. Líbilo se mi i to, že si můžeme tykat. Přestože jsem si mohla stokrát řikat, že je to jen jako, atmosféru (tu nepříjemnou a otravnou) jste uměli navodit fakt hodně reálně. Samozřejmě že realita je pak asi ještě strašlivě jiná, ale i tohle už bylo dobré nakročení, aby to člověka vyprovokovalo do jednání, které by jinak spuštěné jen tak asi nebylo. Zároveň ale celá hodina byla v uvolněném a humorném duchu. Takže člověk mohl pořád utíkat k pevné půdě pod nohama, k tomu, že jsme všichni na jedné lodi, že tu jde i o to si trochu zablbnout a zacvičit. Ta přátelská a uvolněná atmosféra mi dost pomáhala to všechno líp vstřebávat, protože jednotlivé situace modelující různé pozice, ve kterých se můžeme ocitnout, mě šokovaly hodně. Předtím jsem nikdy o detailech napadení nepřemýšlela. Měla jsem takový ten obecný dojem, ano, přepadení musí být strašné, znásilnění vážně děsivé. A tečka, víc nic. A když se pak člověk dostane do těch konkrétnějších pozic, kdy na mě leží chlap a nenechá mě se pohnout, drží mě za ruce nebo roztahuje nohy, nadává mi nebo funí, byla jsem z toho všeho fakt dost v šoku a mimo. Pak i ty historky a příklady, když s sebou třeba máte dítě a podobně… to byly chvíle, o kterých jsem pak přemýšlela ještě několik dní. A vlastně přemýšlím pořád. (Magdalenka)

9. Doporučila bys kurz kamarádce? Proč? (způsob výuky, dobrá parta, cena, čas konáni kurzu, atd.)

Určitě, cena velmi příznivá a lektoři k nezaplacení. (Zdeňka)

Určitě! Způsob výuky, přístup, přínos, cena i čas konání, nakonec i dobrá parta. (Karolína)

Ano, kvůli způsobu výuky a myslím, že by byl přínosný pro každou ženu. (Týnka)

Určitě ano a pokud tu bude znovu nějaký kurz, naženu tam všechny kamarádky, kolegyně a rodinu  (Terka)

Rozhodně. Skvělý profesionální přístup, super lidi co kurz organizují. Očekávala jsem, že se naučím efektivně utéct v případě nebezpečí a to se mi splnilo. Pocit větší sebejistoty a toho, že se dokážu ubránit. Myslím, že každá holka by měla něco podobného absolvovat, protože dost často trpíme pocitem falešného bezpečí. Nemusíme do Prahy – to je velká výhoda a cena je taky velmi dobrá. Čas konání je diskutabilní – každému vyhovuje něco jiného. Mně neděle večer vyhovovala velmi. (Rony)

Jistě, protože čas strávený s vámi měl opravdu smysl. (Radka)

Ano, doporučuji. Vyzdvihuji a oceňuji především hlavního lektora evidentně zkušeného Matěje, který to dělá s láskou, ví o čem mluví a díky jemuž měl kurz takovou úroveň a smysl. Za kurz bych i z tohoto důvodu byla ochotna zaplatit i větší částku, téměř vždy jsme přetahovali a nebylo to jen o pár minut, uvědomuji si, že čas takového člověka je drahocenný. (Pavla)

Doporučila bych a už i doporučuji. Právě ta kombinace všeho dohromady je myslím dost jedinečná a hodně přínosná. Celkem mě popuzují kamarádky, které mi na to s velkou hrdostí hlásí, že ony se nebojí, ani když jdou se dvěma malými dětmi večer po Holešovicích, že oni tohle nemají zapotřebí. Nejsou to tak dobré kamarádky, abych s nima zapřádala debatu, ale zvedá mě to ze židle. Pak si říkám, že si nejspíš pod pojmem kurz sebeobrany představují jakési bojové chvaty a triky, jak a kam kopnout. Jeden kamarád se mě zase zeptal, jakou zbraň jsem si zvolila, když slyšel, že chodím na kurz sebeobrany. Bylo to asi po dvou lekcích. Napsala jsem mu, že za největší zbraň považuji hlavu a ostré lokty a kolena.(Madalenka)

Pokud byste měly zájem se našeho kurz účastnit, bližší informace získáte zde. Pokud máte jakékoliv dotazy ohledně kurzu sebeobrany pro ženy, neváhejte nás kontaktovat kontaktovat

Související články:

Kurz sebeobrany v Kralupech nad Vltavou 2014