rubriky článků

Jujutsu & Aikijutsu
Počet článků: 21

Sebeobrana
Počet článků: 59

Kondiční příprava
Počet článků: 21

Škola - informace
Počet článků: 15

Zajímavosti
Počet článků: 15


pravidelná cvičení

Jujutsu/BJJ
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Matěj Novák, Jan Lalinský

aikijutsu
Pondělí 19:00:00-21:00:00
Vede: Miroslav Matějovský, Petr Batal

Funkční trenink
Pondělí 18:00:00-19:00:00
Vede: Julia Demeková



14 dní s Mattem Thomasem v ČR

Vytvořil: Matěj Novák | Rubrika: Škola - informace | Vytvořeno: 3.1.2017 | Zobrazeno 4373x

Na konci října jsme  opět měli možnost strávit 14 dní se zakladatelem Model Mugging a pionýrem Adrenal Stress Training (ATS). Matt  Thomas na jaře loňského roku přijal mé pozvání a po nalezení vhodného termínu a odsouhlasení programu, jsem 20. října 2016 opět mohl vyzvednout Matta na letišti v Ruzyni. Tentokrát byl program o něco volnější než při poslední návštěvě v roce 2013.

Základem výuky byly dvě opakovací lekce pro absolventy našich kurzů sebeobrany pro ženy a následně dvoudenní seminář pro tým lektorů sebeobrany pro ženy a studenty naší školy jujutsu. První opakovací lekce proběhla 23. 10. v Kralupech nad Vltavou a druhá v Praze 30. 10. V první části výuky Matt Thomas učil obranu proti ohrožování chladnou zbraní a krátkou střelnou zbraní. V druhé části si účastnice zopakovaly techniky a taktické postupy, které se učily v našich kurzech. Závěrem hodiny proběhla oblíbená zatěžová část. Matt Thomas v této části posuzoval nastavení a realizaci metody AST, kterou při výuce úspěšně již několik let využíváme. Následně nám dal zpětnou vazbu k práci celého týmu i k každému jeho členovi.

Je zde namístě připomenout, že Matt Thomas kromě toho, že má bohaté zkušenosti řešením situací „život nebo smrt“ a s přípravou na tyto situace,  také vystudoval psychologii a biologii na Stanfordské universitě. Je tedy osobou více než povolanou osobou k výuce touto metodou.

Matt Thomas taky vedl tři pravidelné tréninky jujutsu. Připomněli jsme si obranu proti více útočníkům a detaily technik sebeobrany pro ženy v nevýhodných pozicích. Výuka byla velmi zábavná a podnětná. V dnešní progresivní době by si někdo mohl myslet technicko-taktické prostupy ze 70tých let už dnes nejsou IN (použitelné). Matt Thomas nám ukázal, jak snadno by se jeden mohl mýlit.

Součástí pobytu Matta Thomase byla u jednodenní účast na výcviku speciální zásadové policejní jednotky. Tématem výcvikového dne byla záchrana většího počtu rukojmích z budovy několika zásahovými týmy. Matt Thomas zde byl neoficiálním zahraničním pozorovatelem. Strávili jsme velmi příjemných pár hodin s profesionály, které byly přínosem pro všechny. Tři dny po tomto výcvikovém dni proběhlo setkání Matta Thomase  s příslušníky jednotky, kde si vyměnily  zkušenosti a vyslechli Mattova doporučení vycházejících z jeho osobních zkušeností z práce bezpečnostních složek jak v USA tak v zahraničí.

Matt Thomas odlétal nazpět domu do Kalifornii 3. listopadu. Pro mne to bylo velmi příjemně strávených a přínosných 14 dní s výjimečným člověkem. Letos bych měl s ním strávit 14 dní u něj v Kalifornii a předběžné jsme se dohodli, že by nás v Praze Matt Thomas opět navštívil v roce 2019.

 

 

 

 

Foto autora

Matěj Novák
Hlavní instruktor a zakladatel BUJUTSU DOJO


Komentáře k článku

Přidat komentář